TUZLA kružna pošta izgrađena 1901. bit će uklonjena

Jedna od posljednjih austrougarskih zgrada odlazi u historiju

A. BULJUGIĆ
20.11.2015 09:41

U zaborav odlazi još jedna zgrada iz, po mnogima, najljepšeg historijskog perioda kada su građevine u pitanju - austrougarskog. Naime, Služba za inspekcijske poslove grada Tuzla donijela je odluku da se danas počne s uklanjanjem devastiranog objekta „Stare pošte - biblioteke". Naime, objekt već godinama tone i zbog toga je nestabilan i predstavlja stalnu opasnost za građane.

Dvoržakov projekt

Ova zgrada otvorena je 1901. godine pod nazivom Okružna pošta. Raskošnu fasadu zgrade, bogatu arhitektonskim detaljima karakterističnim za 19. stoljeće, prema projektu inžinjera Vilhelma Dvoržaka, izgradilo je građevinsko preduzeće „Kordinjano i Kandoti".
 
Od 1947. godine do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća zgradi Okružne pošte mijenjana je namjena nekoliko puta, a najduže je u njoj ostala Narodna biblioteka. Prema mišljenju mnogih arhitekata, ova zgrada smatra se arhitektonski najznačajnijim objektom u Tuzli iz perioda austrougarske uprave.

Temeljita obnova  

Pred samu agresiju na BiH počela je sanacija zgrade, ali je prekinuta. Postojali su i planovi Općinske uprave za njenu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju za jednu od općinskih komunalnih službi ili druge potrebe, međutim, to se nikada nije desilo.

Novi režim saobraćaja  

Od početka radova pa do završetka, najdalje do 18. decembra, bit će izmijenjen režim saobraćaja. U ulici Kulina bana kod objekta „Tehnograd" u dužini oko 150 metara, saobraćaj će biti u potpunosti obustavljen iz pravca raskrsnice Skver prema raskrsnici Tenis i preusmjeren u jednu saobraćajnu traku na sjevernoj kolovoznoj traci ulice Kulina bana. Ulica Atik Mahala od raskrsnice Skver do zgrade Privredne komore TK će, umjesto jednosmjernog saobraćaja, biti ulica sa saobraćajem u oba smjera, dok će u ulici Stari grad u potpunosti biti obustavljen saobraćaj, osim za vozila izvođača radova.

 

NA VRH