VIJESTI

Podignuta optužnica protiv Joze Lovrenovića za ratni zločin na području Mrkonjić Grada-Jajca

Tužilaštvo BiH

Redakcija

20.11.2015

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Joze Lovrenovića (46), rođenog u mjestu Seoci, općina Jajce, nastanjenog u Jajcu, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se tereti da je tokom ratnog stanja i oružanog sukoba između pripadnika TO Jajce i HVO-a s jedne strane i pripadnika VRS-a s druge strane kao pripadnik vojne policije HVO-a, na području Bareva u reonu sela Liskovac, na granici administrativno-teritorijalnog razgraničenja općina Jajce i Mrkonjić Grada, postupao suprotno pravilima Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Prema navodima optužnice, optuženi i njemu poznati pripadnici vojne policije HVO-a su zarobili grupu aktivnih i rezervnih policajaca pripadnika SJB Mrkonjić Grada u zaseoku Šebezi, a potom je optuženi kada su zarobljenu grupu sprovodili u koloni, prišao jednom zarobljeniku, te vrijeđao i udarao kundakom puške, nakon čega ga je lišio života.

Optuženi je prišao još jednom zatvoreniku koji se nalazio na začelju navedene kolone, te nakon kraće prepirke sa zarobljenikom, istog pucanjem iz automatske puške lišio života.

Optuženi se tereti da je u periodu od juna do augusta 1992. godine zajedno sa pripadnicima  vojne policije HVO Jajce, u prostorije SJB Jajce, privodio  grupe zarobljenika aktivnih i rezervnih policajaca, pripadnika SJB Mrkonjić Grada, pripadnika VRS-e, te prilikom saslušanja zatvorenika, u  više navrata ih mučio,  fizički i psihički zlostavljao, udarajući ih nogama, rukama, policijskim i improvizovanim palicama, kablom, kačio  ih  na vješalicu kako bi im vadio  zube iz usne šupljine, gasio  cigarete po cijelom  tijelu zarobljenika, nanoseći im snažan fizički bol. 

Tereti se da je počinio krivično djelo Ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175.stav 1.  tačka a)  KZ BiH, a sve u vezi člana 29 i 180. stav 1, KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.