VIJESTI

GODIŠNJICA DEJTONA: Pendeš govori o napretku BiH na putu ka NATO-u

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine u Ohiu

Fena

20.11.2015

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš učestvovala je na prvom radnom danu konferencije u Dejtonu, povodom obilježavanja 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na početku konferencije pozdravnim riječima prisutnima su se obratili gradonačelnica Dejtona Nan Whayel, predsjedavajući konferencije Matt Joseph i kopredsjedavajući John McCance, nakon čega je dr. Daniel Serwer sa Univerziteta John Hopkins iz Washingtona naglasio ciljeve konferencije.

Naučene lekcije

Konferencija je nastavljena uvodnim razmatranjima tokom kojih su se učesnicima obratili, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a zatim i Mate Granić, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske u vrijeme dејtonskih pregovora i Đerđ Matković, ambasador Republike Srbije u SAD-u. 

Prvoga radnog dana konferencije jučer održane su četiri panel diskusije na teme: Neispričane priče diplomatskih uspjeha, Naučene lekcije iz dejtonskih pregovora te njihova primjena na druge konflikte, Implementacija Dejtonskog sporazuma i Uloga SAD-a u BiH danas.

Uvodničari na navedenim panelima, između ostalih, bili su: ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, penzionisani general Wesly Clark, bivši ambasador SAD-a u RH Peter Galbraith, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i bivši ministar vanjskih poslova RH Mate Granić.

Prijateljske namjere SAD-a

Tokom konferencije Pendeš kratko se sastala se s bivšim predsjednikom SAD-a Bilom Clintonom, bivšim ambasadorom SAD-a u RH Petrom Galbraithom, v.d. zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD-a Laurom Gross i komandantom NATO štaba u BiH generalom Gissele Wilz, kao i brojnim drugim dužnosnicima konferencije organizirane povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U svome obraćanju tokom konferencije predsjednik Bill Clinton uputio je ministrici odbrane BiH izraze najiskrenijeg saučešća povodom tragičnog stradanja pripadnika OSBiH, ali i još jednom potvrdio prijateljske namjere kada je u pitanju budućnost, ali i odnos SAD-a prema BiH. 

Pendeš bit će uvodničarka danas na drugom radnom danu konferencije i to na panelu koji je vezan za napredak BiH na putu ka euroatlanskim integracijama. Na panelu će, izuzev Pendeš, učestvovati i visoki predstavnik u BiH Valnetin Inzko, komandant NATO štaba u BiH general Gissele Wilz i politički analitičar Kurt Bassuenr, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.