VIJESTI

Nastavlja se intenzivna istraga u vezi sa terorističkim napadom u Rajlovcu

SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH radi na rasvjetljavanju slučaja

Srna

20.11.2015

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa drugim policijskim agencijama, intenzivno nastavlja istražne aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja terorističkog napada u sarajevskom naselju Rajlovac.

- U cilju zaštite interesa dalje istrage u ovom predmetu, u ovoj fazi ne možemo iznositi druge informacije u javnost - rekla je Srni portparol SIPA-e Kristina Jozić.

Ona je napomenula da će o rezultatima istrage javnost biti informisana kada ona bude završena.

Pripadnici SIPA-e jučer su ispitali Muhameda Mecu, zeta napadača Enesa Omeragića koji je ubio dvojicu vojnika Oružanih snaga BiH, nakon čega je, po naređenju Tužilaštva BiH, pušten na slobodu.

SIPA je Mecu ispitala zbog mogućnosti da je na određeni način uticao na Omeragića.

Federalna televizija prenijela je da je Muhamed Meco 2013. godine boravio u Siriji, odakle se, zajedno sa drugim simpatizerima "Islamske države" vratio krajem 2013. godine.

Meco je 2008. godine uhapšen u velikoj antiterorističkoj akciji, te je tri mjeseca proveo u pritvoru kao dio grupe Rijada Rustempašića koga su sumnjičili za planiranje napada na međunarodne institucije. Meco je oslobođen svih optužbi  i pušten iz pritvora.

Rustempašić je 2011. godine osuđen na četiri godine.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je Omeragić bio u kontaktu sa Muhamedom Mecom i da je moguće da je bio pod njegovim uticajem.

Enes Omeragić ubio je u srijedu, 18. novembra, u sarajevskom naselju Rajlovac pripadnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, te ranio Dževada Ljukovca, nakon čega je izvršio samoubistvo.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.