Biskup Komarica: Ne mirimo se s destrukcijom, tražimo ono što nam je zajedničko

Biskup Komarica: Ne mirimo se s destrukcijom, tražimo ono što nam je zajedničko U povodu 10. godišnjice Europske akademije Banjalučke biskupije

- Pokušali smo pokazati da se ne mirimo s destrukcijom i beznađem, već želimo da budemo dio konstruktivnog svijeta - rekao je danas biskup banjalučki Franjo Komarica u povodu 10. godišnjice Europske akademije Banjalučke biskupije.

Kao utemeljitelj ove crkvene institucije Komarica je rekao da su nastojali da, u skladu sa svojim mogućnostima, ispune postavljene zadatke, prvenstveno poticanje dijaloga.

- Željeli smo pokazati da je puno više onoga što nam je zajedničko, nego što nas razdvaja - istakao je Komarica, najavivši i nove projekte Europske akademije u narednom periodu.

Cilj ove akademije bio je, naglašava i njen direktor Miljenko Aničić, da potakne dijalog.

- Najvažnije je da ljudi razgovaraju jedni s drugima i traže zajedničke nazivnike na onim točkama gdje se mogu razumjeti - rekao je Aničić, ističući da se samo kroz uporan dijalog može doći do određenih rješenja.

Povodom 10 godina Akademije, Aničić ističe da je održano oko 150 predavanja, studijskih dana, okruglih stolova i seminara, uz oko 6.000 posjetitelja ove institucije, predavače i ljude različitih svjetonazora iz sedam evropskih zemalja i SAD-a.

U proteklih 10 godina, polazeći od kršćanske poruke i uvažavajući sva pozitivna dostignuća europske civilizacije, držeći se prije svega znanstvenog pristupa u mnogim suvremenim pitanjima i problemima, Akademija je rad usmjerila na četiri područja - očuvanje i zaštitu stvorenog svijeta, odgoj i obrazovanje, etička i moralna pitanja, te gospodarsku etiku i aktualna društvena pitanja.

Na svečanosti u Europskoj akademiji danas se obratio i hrvatski fizičar, znanstvenik i izumitelj Davor Pavuna, koji je održao predavanje o temi "Znanost, vjera i suvremena civilizacija".

Zbornik "U službi dijaloga i mira", svezak II, tiskan je povodom 10. godina rada Europske akademije, a u njemu je sabrano i predstavljeno tridesetak radova predavača na ovoj akademiji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke.

 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH