VIJESTI

Slobodan Ujić novi direktor Službe za poslove sa strancima, v.d. direktora RAK-a Predrag Kovač

Sjednica Vijeća ministara

Srna

3.12.2015

Vijeće ministara danas je imenovaolo Slobodana Ujića za direktora Službe za poslove sa strancima, nakon okončane konkursne procedure. 

Vijeće ministara nije prihvatio prijedlog Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za donošenje odluke o potvrdi imenovanja Srđana Rajčevića za generalnog direktora RAK-a.

RAK je zadužen da ponovo, u skladu sa Zakonom o komunikacijama, odmah pokrene kompletnu proceduru za izbor i imenovanje generalnog direktora, uključujući raspisivanje novog konkursa. 

Do okončanja konkursne procedure, Vijeće ministara imenovao je Predraga Kovača za vršioca dužnosti direktora RAK-a.

Razmatrajući imenovanja zbog isteka mandata u institucijama BiH, Vijeće ministara BiH danas je donio Odluku o izmjenama Odluke o imenovanju članova zajedničkih organa i članova pregovaračkih timova za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, za člana Stalne zajedničke komisije viših predstavnika država nasljednica imenovan je zamjenik ministra finansija i trezora Mirsad Žuga, umjesto ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande. 

Vijeće je zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da, u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima i imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH i Zakonom o koncesijama BiH, pokrene konkursnu proceduru za izbor sedam članova Komisije za koncesije, nakon što je svim članovima ove komisije istekao mandat. 

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da Vijeće ministara dostavi prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za provođenje konkursne procedure za izbor šest članova Komisije za koncesije, te odgovarajući prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijima za imenovanje članova Komisije za koncesije.

Prethodno su ministri usvojili Informaciju ovog Ministarstva o aktivnostima u vezi s imenovanjem članova Komisije za koncesije kojima je istekao mandat, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH. 

Vijeće je, u skladu s preporukom Institucije ombudsmana BiH, poništio konkursnu proceduru za izbor šest članova Komisije za koncesije koju je još 2013. godine provela Komisija za raspisivanje konkursa i provođenje konkursne procedure, te poništilo Rješenje o imenovanju ove komisije sa 52. sjednice Savjeta ministara održane 5. juna 2013. godine. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.