VIJESTI

SUŠIĆ: U Donjem Vakufu ne postoji nikakav teroristički kamp

Načelnik općine demantuje

Fena

8.12.2015

Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić reagirao je na tvrdnje pojedinih hrvatskih medija da u selu Brezičani u toj općini postoji teroristički kamp, u kojem se obučava više od stotinu vehabija. 

- Ne znam ko je željan tih senzacija i gluposti, koji je njihov cilj i šta slijedi nakon toga. Situacija u gradu je normalna a na tom lokalitetu ima pet-šest porodica koje žive i rade svoje poslove. Naravno, postoje organi koji trebaju voditi brigu o njima, kao i svima nama koji smo odgovorni prema državi, kazao je Sušić.

Područje Brezičana je, dodaje, prije rata bilo naseljeno Srbima čije su kuće kupili ljudi „koji ne stvaraju nikakve probleme“.

- Oni žive na sasvim suprotnoj strani grada u odnosu na bivši magacin JNA, koji se spominje u tekstu, na području gdje ne postoji nikakav poligon. E, sad, moguće je da se u manjem broju okupe za vrijeme džume, što je normalno. Oni su moji sugrađani, sve dok ne narušavaju zakonske okvire - naglasio je. 

Policijski organi u SBK-u ne raspolažu informacijama da na području tog kantona postoje grupe koje bi mogle predstavljati terorističku prijetnju.

- Nemamo saznanja da osobe, s područja koja su navedena u pisanju nekih medija, predstavljaju terorističku prijetnju. Pratit ćemo aktivnosti takvih grupacija i pružiti maksimalnu sigurnost svim građanima i njihovoj imovini - naglasio je Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.