VIJESTI

Hadžović: Korupcija jedan od najvećih izazova zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU

Sekretar Centra za sigurnosne studije

Fena

9.12.2015

Korupcija predstavlja jedan od najvećih izazova za zemlje regiona zapadnog Balkana na njihovom putu integriranja u Evropsku uniju, a integritet policijskih snaga veoma je bitan preduvjet za represivno, ali i preventivno djelovanje u borbi protiv ove moderne pošasti, izjavio je danas za Fenu generalni sekretar Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

Hadžović je jedan od učesnika regionalne konferencije posvećene reformi policije na zapadnom Balkanu, te kako taj proces utiče na evropske integracije i regionalnu saradnju, koju sutra u Beogradu organizira Regionalna mreža organizacija civilnog društva POINTPULSE.

- Glavne teme skupa su zašto je važna reforma policije na zapadnom Balkanu, kako taj proces utiče na evropske integracije i regionalnu saradnju, koja je uloga unutrašnje kontrole u jačanju integriteta policije i kako se provodi koncept policije u zajednici. Cilj konferencije je da se dijalogom s glavnim akterima reforme policije u regionu utvrde mogućnosti za jačanje unutrašnje kontrole policije i razvoj koncepta policije u zajednici - najavili su organizatori. 

Konferenciju će otvoriti direktorica Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Sonja Stojanović-Gajić, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, šef Misije OSCE-a u Srbiji Peter Burkhard, i Nikolas Bizel, šef Prvog sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici policija iz regiona, evropski eksperti iz oblasti reforme policije i predstavnik Regionalne antikorupcijske inicijative.

Hadžović kaže da je stoga  i ova konferencija odlična prilika da se razmijene iskustva i dobre prakse koje policijske strukture provode unutar svojih redova radi smanjenja korupcije u društvu. Konferencija je ujedno i mogućnost da akteri demokratskog nadzora sektora sigurnosti  poput civilnog društva ili međunarodnih organizacija, odnosno EU i OSCE-a koje su i podržale organizaciju ovog regionalnog skupa, predoče svoje stavove i procjene o tome koliko su zadovoljni dosadašnjim aktivnostima regionalnih vlada u oblasti borbe protiv korupcije.

Predstavnici Centra za sigurnosne studije će prisustvovati konferenciji u okviru implementacije regionalnog projekta POINTPULS koji finansira EU pod nazivom "Puls integriteta i povjerenja policija na zapadnom Balkanu".    

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.