VIJESTI

Kuvajćani ulažu 50 miliona KM u Otesu

Kompanija "Compact Invest" gradi mini naselje "Sarajevo Waves"

E. Trako

24.12.2015

Kompanija „Compact Invest“, koju su osnovali kuvajtski investitori 2012. godine u BiH, sa 50 miliona KM ušla je u projekt gradnje mini naselja, stambeno-poslovnog objekta, nadomak Sarajeva, tačnije u Otesu, a prvi objekt bit će useljiv do kraja februara 2016. godine. Ovo je samo jedno u nizu milionskih ulaganja koja dolaze od arapskih investitora, o čemu pišu već i svjetski mediji poput američke agencije AP. 

Moderna gradnja

Na gradnji objekata angažirane su isključivo domaće kompanije. Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je gradilište u Otesu, tačnije sagrađenu zgradu. U toku su završni radovi, popularno „ušminkavanje“ fasade, prilaza i interijera. 

Edin Bidžević, inžinjer građevine angažiran na gradnji ovog stambeno-poslovnog kompleksa, za naš list kaže da ovaj objekt nudi široku paletu praktičnih dvosobnih i trosobnih stanova od 62 do 208 kvadratnih metara. 

- Svi stanovi imaju veliku terasu, centralno grijanje s toplom sanitarnom vodom 24 sata dnevno i klima-uređaj. Sa svih strana zgrade postavljene su nadzorne kamere radi sigurnosti stanara - kaže Bidžević. 

edin-3

Bidžević: Grade domaće kompanije

Vrijednost ukupne investicije od 50 miliona KM, kako nam je kazao Bidžević, neće biti jedino ulaganje ove uspješne kompanije. 

Glavni arhitekta objekta je Adnan Harambašić, svjetski poznati arhitekt i dobitnik najprestižnije svjetske nagrade "WAN 2013" koja se dodjeljuje za najbolju poslovnu zgradu, a "Sarajevo Wawes" je radio u partnerstvu sa arhitektom Kenanom Brčkalijom. 

Pet objekata

- Osim toga što na gradnji kompleksa „Sarajevo Waves“ rade isključivo domaće kompanije, cilj i namjera investitora je da se doprinese privrednom razvoju i jačanju ekonomije u Bosni i Hercegovini. Ono što bismo još mogli reći za mini naselje u Otesu jeste da se sastoji od pet stambenih objekata, koje čini ukupno 13 objekata, plus jedan poslovni objekt koji će obogatiti sadržaj kompleksa – dodaje Bidžević. 

Spremni za projekte u poljoprivredi i turizmu

Kuvajtski investitori imaju namjeru, osim u gradnju nekretnina, ulagati i u sve održive i profitabilne projekte u poljoprivredi, stočarstvu, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini. 

- Javnost treba znati da iza ove priče stoji ozbiljna kompanija, ozbiljni investitori, a direktnim učešćem u realizaciji različitih projekata cilj je poboljšati poslovni i privredni ambijent u BiH, kroz nova zapošljavanja – rekao je naš sagovornik angažiran na prvom projektu kompanije „Compact Invest“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.