VIJESTI

LIČNOSTI GODINE: Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić

Izbor sarajevskog portala Vijesti.ba

Redakcija

31.12.2015

Redakcija sarajevskog portala Vijesti.ba napravila je vlastiti izbor ličnosti 2015. godine. Prema njihovom izboru ličnosti godine su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. 

Prenosimo tekst portala Vijesti.ba povodom ovog izbora: 

Lideri SDA i SBB-a, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, potpuno neočekivanim dogovorom i koalcijom na svim nivoima vlasti definitivni su spasioci britansko-njemačke inicijative i generatori političke stabilizacije u Bosni i Hercegovini.

Izetbegovićev poziv i Radončićevo prihvatanje poziva u novu koaliciju označilo je konačni kraj krize vlasti u zemlji koje je počela u eri Zlatka Lagumdžije, a nastavljena u eri Željka Komšića. Stavljena je, kako će to reći lider SBB-a, tačka na haos.

Proces dogovaranja Izetbegovića i Radončića išao je za ovdašnje političke prilike nesvakidašnje brzo, uz puno razumjevanje, politički racionalitet i opću podršku javnosti. Najednom se atmosfera konflikta i svađe u politčkom životu BiH potpuno preokrenula u atmosfru dogovora i onog najbitnijeg - predanog rada.

Mjesec novembar, primjerice, ostaće upamćen kao mjesec u kome je federalna zakonodavna vlast donijela više reformskih zakona nego u cijeloj prethodnoj godini. Ovaj dvojac je na taj način demantovao i one koji su u početku bili skloni kazati da ih je ujedinio interes, a ne želja za provođenjem reformi.  

Sve nabrojano ulijeva opimizam da je pred nama godina, pa čak i godine, stabilne vlasti koja je bez sumnje jedini garant za dugo željeni snažni investicioni ciklus ali i još jači napredak na putu euroatlanskih integracija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.