VIJESTI

VLADA KS: Ako medijski navodi o zlostavljanju budu tačni, Međunarodna osnovna škola će biti zatvorena

Razmatrana informacija o tragičnoj smrti Mahira Rakovca

Autor:E. DRAGUNIĆ

7.1.2016

Ako se istragom ustanovi da su medijski navodi tačni, a vezano za slučaj seksualnog zlostavljanja u Međunarodnoj osnovnoj školi Sarajevo, ona će biti zatvorena, mada trenutno ne postoji zakonski osnov da se to desi. Ovo je na današnjoj pres-konferenciji izjavio Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Premijer se medijima obratio nakon što je na današnjoj sjednici razmatrana informacija o tragičnoj smrti Mahira Rakovca koja je ovih dana u fokusu, kako je rekao Konaković, i Vlade KS i javnosti u ovom kantonu.

On je apelirao na medije da objektivno i “hladne glave” izvještavaju javnost o ovom događaj te da se sačekaju zvanični nalazi MUP-a KS.

konakovic

Konaković: Nastaviti inspekcijske nadzore

- Vlada KS će zatvarati ne samo ovu nego i sve druge škole ukoliko istraga pokaže da eventualno imaju ovakvu vrstu anomalija. Istovremeno smo iz Tužilaštva KS dobili sugestije da se u javnost ne iznose informacije koje bi eventualno mogle voditi u krivom pravcu istragu koju Tužilaštvo KS zajedno s MUP-om KS trenutno vrlo ozbiljno radi. Informacije od resornog ministra i komesara policije govore da su trenutno najbolji ljudi delegirani da se ova vrsta problema na najbolji mogući način riješi - rekao je Konaković.

Konaković je dodao da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS nastaviti inspekcijske nadzore ne samo ove škole nego i u ostalim školama u KS.

O informacijama MUP-a KS o ovom slučaju premijer nije mogao govoriti jer je kazao da su one povjerljive.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.