VIJESTI

Nakon rekonstrukcije u novembru, produktivnost Vlade KS znatno bolja

CCI predstavio rezultate rada vlasti u KS u 2015. godini

Autor:E. DRAGUNIĆ

21.1.2016

Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili rezultate rada Vlade i Skupštine KS za 2015. godinu. Kako je ocijenjeno, intenzitet rada rastao je s promjenama u Vladi KS.

- Nakon što je rekonstrusiana u novembru, Vlada KS je u samo mjesec dana održala čak 15 zasjedanja. Ovo je najveći intenzitet rada neke Vlade u BiH u 2015. godini. Sretna okolnost je da je do promjene došlo relativno brzo, da paraliza vlasti nije dugo trajala i da štete nisu značajne – rekao je Alen Čular, koordinator CCI-a.

Istaknuto je da je nakon imenovanja u prvoj polovini godine nova Vlada KS bilježila kontinuriani rast, dok su u drugoj polovini zabilježene oscilacije.

S 143 razmotrene mjere u junu, produktivnost je pala na 75 u julu. Međutim, nakon rekonstrukcije Vlade u decembru je produktivnost dostigla fascinantnih 322 mjere. Poređenja radi, toliko je ukupno razmotreno u sedam mjeseci te godine – rekao je Čular.

Prema analizi CCI-a, realizacija zakona u prvoj godini mandata aktuelne vlasti najviša je u zadnjih pet godina.

- Vlada KS je u 2015. godini utvrdila 34 zakona, što je više nego i u jednoj godini prethodnog mandata. U odnosu na 2014. godinu, kada je utvrđen 21 zakon, ovo predstavlja povećanje za 62 posto – kazao je Čular.

Vlada KS je u 2015. godini donijela i nekoliko važnih mjera, ističe se u analizi CCI-a. Posebno je izdvojen Akcioni plan za borbu protiv korupcije 2015. – 2019.

Kada su u pitanju zakonodavne aktivnosti, Skupština KS je, kao i Vlada, zabilježila najbolji rezultat u posljednjih pet godina, navode iz CCI-a.

U 2015. godini usvojeno je ukupno 26 zakona finalno i još pet u formi nacrta. To predstavlja povećanje za više od 100 posto u odnosu na 2014. godinu – istakao je Čular.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.