VIJESTI

HNK Za utopljavanje 6 škola i Doma zdravlja potrebna 4 miliona KM

Sedam objekata kandidirano za projekt "Energetska efikasnost u BiH"

M. HODŽIĆ

2.2.2016

Da bi se u pojedinim obrazovnim i zdravstvenim ustanovama na području HNK poboljšali uvjeti rada te se ujedno ostvarile i uštede na sredstvima koja se izdvajaju za grijanje, Vlada HNK odlučila je aplicirati za projekt utopljavanja javnih objekata pod nazivom „Energetska efikasnost u BiH", koji finansira Svjetska banka. 

Sistemi grijanja

Tako je na posljednjoj sjednici Vlade usvojena odluka o izboru i kandidiranju sedam objekata za ovaj projekt, koji već imaju izrađen detaljan energetski pregled.

- Riječ je o Srednjoj građevinskoj školi “Jurja Dalmatinca”, Četvrtoj osnovnoj školi Mostar, Srednjoj školi Čapljina, Srednjoj školi Konjic, Osnovnoj školi “Fra Didaka Buntića” Čitluk, Osnovnoj školi Crnići - Stolac i Domu zdravlja Jablanica - rečeno nam je iz Vlade.

Za njihovo utopljavanje, odnosno obnovu krovova, otvora, fasada i sistema grijanja, bit će potrebno oko četiri miliona KM.

nevenko-herceg

Herceg: Velike uštede

Premijer HNK Nevenko Herceg kazao je da su kreditna sredstva Svjetske banke za ovaj projekt veoma povoljna, ističući da kamatna stopa iznosi tek 1,25 posto. Za realizaciju ovog projekta na području FBiH nadležno je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, putem implementacijske jedinice projekta za FBiH. 

Povrat investicija

- To su gotovo pa posuđena sredstva, a grejs period je tri godine. Povrat investicija u smislu ušteda u grijanju je od tri do sedam godina. To je projekt koji ide u pravcu utopljavanja javnih objekata, odnosno rješavanja onih segmenata zgrada gdje se gubi ili troši najviše energije, a to su krovovi, otvori, fasade i sistemi grijanja. Nadamo se da će se unutar Federacije BiH naći razumijevanja i za naš kanton - kazao je Herceg. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.