VIJESTI

U ZDK na birou gotovo 70.000 nezaposlenih

Prema podacima Kantonalne službe za zapošljavanje

A. DŽONLIĆ

2.2.2016

Prema podacima Službe za zapošljavanje ZDK, u ovom kantonu na evidencijama se nalazi gotovo 70.000 nezaposlenih ljudi. Navode da su u deset projekata zapošljavanja lani osigurana 1.754 nova radna mjesta. 

Vlastiti obrti 

Podaci Službe govore da 50 posto novozaposlenih u projektima "prvog zapošljavanja" pripravnika zadržava ta radna mjesta, dok oko 70 posto pokrenutih vlastitih obrta opstaje na tržištu nakon što su pokrenuti uz pomoć sredstava projekata u kojima je učestvovala Služba za zapošljavanje. 

Rečeno je to na jučerašnjem sastanku u prostorijama Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, kojem su prisustvovali šefovi biroa rada iz svih općina ZDK. U drugom dijelu sastanka gosti su bili premijer ZDK Miralem Galijašević, predstavnici resornih ministarstava i Udruge poslodavaca ZDK.

- Želimo da u 2016. Služba uistinu bude biro za traženje posla i Vlada će učiniti sve da to institucionalno pomogne. Vladi je cilj stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, prije svega transparentnost rada službe, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku te Ministarstvo za privredu će kroz konkretne projekte zapošljavanja i prekvalifikacije pomoći da rad Službe bude svrsishodniji - rekao je premijer Galijašević nakon sastanka. 

Direktor Službe Marinko Kelavić kaže da je transparentnost prioritet te da će svi zaposlenici raditi na tome da poslodavci nađu radnike, a nezaposleni posao. 

Kvalitetan servis

- Učinit ćemo sve da Služba ne bude puki statistički biro. Prvi koraci u stvaranju baze na našoj novouspostavljenoj internet-stranici su ohrabrujući. Iako još u eksperimentalnoj fazi, očekujemo da će svi imati kvalitetan servis u našoj internet-stranici i službi - istakao je Kelavić. 

Berza rada

Mladen Perić, predsjednik Udruge poslodavaca ZDK, smatra da se "osjeti promjena u odnosu službe" prema poslodavcima te da on kao privrednik očekuje bolju korespondenciju i saradnju sa Službom. 

- Želimo da imamo pravu berzu rada, da imamo podatke o svim nezaposlenim iz oblasti koju tražimo, sve njihove kvalifikacije i podatke na jednom mjestu, a onda da nam se omogući izbor - kazao je Perić. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.