VIJESTI

PROLJETNO VRIJEME KRATKOG DAHA Temperature danas i do 22 stepena, od sutra ponovo kiša i snijeg

Velike temperaturne oscilacije

J.K.

2.2.2016

Proljetno vrijeme u februaru trajat će još danas, a već od sutra slijedi postepeni pad temperature popraćen kišom i susnježicom.

Danas će u našoj zemlji biti sunčano uz povremenu umjerenu oblačnost koja će se tokom dana povećati. Najviša dnevna temperatura bit će od 13 do 19 stepeni, dok će u glavnom gradu najviša dnevna temperatura iznositi 15 stepeni, ponegdje na sjeveru i do 22 stepena.

Srijedu će obilježiti pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana se očekuje slaba i povremena kiša na jugu, jugozapadu i sjeverozapadu države. U večernjim satima i u noći sa srijede na četvrtak kiša se očekuje u cijeloj zemlji, dok će ona u višim predjelima prelaziti u susnježicu i snijeg. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu od 7 do 10, a najviša dnevna od 9 do 15 stepeni.

Četvrtak će biti sličan srijedi uz dodatni pad temperatura. U Hercegovini se očekuje kiša, a u ostatku zemlje susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura od minus 3 do 3, na jugu do 3 do 6, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu do 11 stepeni.

Posljednji dan radne sedmice obilježit će vedro i hladno vrijeme. Jutarnja temperatura od minus 8 do minus 2, na jugu od 3 do 6, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni.

Subota će biti bez padavina uz cjelodnevnu oblačnost i jutarnja temperatua od minus 6 do 0, na jugu do 6 stepeni, dok će dnevne vrijednosti iznositi od 6 do 11, na jugu do 14 stepeni.

Nedjelju će ispratiti povećanje oblačnosti i padavine na sjeverozapadu i zapadu Bosne i Hercegovine koje će se do kraja dana proširiti na cijelu zemlju. Jutarnje temperature od minus 3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 5 do 11, na jugu do 14 stepeni.

Inače, prema predviđanjima Britanske meteorološke službe, 2016. godina biće najtoplija u istoriji.

Prema prognozama, prosječna globalna temperatura ove godine "porašće" za 1,14 stepeni Celzijusovih.

Iako meteorolozi napominju da može doći do odstupanja od njihovih prognoza, sa velikom sigurnošću tvrde da postoji samo pet odsto šanse da će globalna prosječna temperatura u 2016. godini biti niža od prosječne prošle godine.

Ukoliko se ostvare ova predviđanja, 2016. godina biće treća uzastopna najtoplija godina.

Glavni krivac za rast globalne temperature već treću godinu zaredom jeste globalno zagrijevanje.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.