VIJESTI

NEZIR PIVIĆ: Preporuke GRECO-a BiH mora ozbiljno shvatiti!

Zamjenik državnog ministra pravde za "Avaz"

A. DUČIĆ

14.2.2016

Preporuke Grupe eksperata Vijeća Evrope protiv korupcije (GRECO) koje se odnose na reformu pravosuđa, ali i sve ostale njihove preporuke, moraju se ozbiljno shvatiti, poručio je u izjavi za "Avaz" zamjenik ministar pravde BiH Nezir Pivić.

Komentirajući za naš list činjenicu da je Vijeće ministara BiH usvojilo izvještaj antikoruptivnog instrumenta Vijeća Evrope o stanju u bh. pravosuđu te odgovarajuće preporuke koje se tiču dubinske reforme u sudovima, tužilaštvima te u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), čime je naša država automatski na sebe preuzela odgovornost da provodi zadate mjere, Pivić, na osnovu vlastitog iskustva, naglašava da se tijelo poput GRECO-a mora apsolutno poštovati.

Naime, zamjenik ministra pravde BiH navodi da i sam učestvuje u implementaciji preporuka drugog tijela Vijeća Evrope, MONEYVAL-a, a koje se tiču otklanjanja nedostataka u mehanizmima sprečavanja pranja novca te finansiranja terorizma.

- Kao što je poznato, BiH je zbog neispunjavanja tih preporuka došla na MONEYVAL-ovu listu nekooperativnih zemalja, a ja smatram da se to desilo zbog određene aljkavosti. Onda je novo Vijeće ministara za kratki period uradilo izmjene Krivičnog zakona pa smo zbog tog čina skinuti s liste. Ovo dovoljno govori o tome zbog čega je potrebno ozbiljno pristupiti preporukama GRECO-a - kazao je Pivić.

Podsjetimo, GRECO je ustanovio da je sudstvo u BiH ispolitizirano, između ostalog i zbog ličnih veza nekih od nosilaca pravosudnih funkcija s političarima, skrenuvši pažnju da se istrage visokog profila otvaraju ili zatvaraju na osnovu političkih motiva.

Zbog te, ali i činjenice da je utvrđena površnost kod provođenja istraga i procesuiranja, zatim neiskustvo pojedinih sudija i tužilaca, dat je niz preporuka na osnovu kojih se sudovi i tužilaštva moraju reformirati.

Temeljita reforma pravosuđa

- Kada je u pitanju reforma pravosuđa, ona svakako treba biti urađena na temeljan način i ne može se uraditi samo kroz jedan zakon. Reforma pravosuđa zahtijeva izmjene niza drugih zakona te druge mjere. Iskreno se nadam da će sigurno i Strukturalni dijalog doprinijeti tome, kao i mehanizam koordinacije za koji pretpostavljam da će biti dobra osnova i za reformu pravosuđa - kaže Pivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.