VIJESTI

Vlada KS i Sindikat radnika komunalne privrede: Počeli pregovori o novom kolektivnom ugovoru

Uređivanje prava i obaveza poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede

Fena

15.2.2016

Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Sindikata radnika komunalne privrede počeli su danas pregovore o novom granskom kolektivnom ugovoru kojim će se urediti prava i obaveze poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede.

Ministri komunalne privrede, pravde i uprave, rada i socijalne politike, finansija i saobraćaja, Senad Hasanspahić, Mario Nenadić, Amela Dautbegović, Jasmin Halebić i Mujo Fišo, kao članovi pregovaračkog tima Vlade KS, izrazili su nadu da će pregovori biti konstruktivni te da će on na najbolji način odražavati i braniti interese radnika uposlenih u ovoj velikoj privrednoj grani, kao i poslodavaca odgovornih za nesmetano odvijanje svih komunalnih funkcija u KS.

Na Nacrtu ovog kolektivnog ugovora, kako je istakao predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata komunalane privrede FBiH Adnan Himzanija, koji je na čelu sindikalnog pregovaračkom tima, Sindikat radi već šest mjeseci.

Nacrt je dostavljan predstavnicima Vlade KS, a pregovori koji slijede treba da nađu optimalnu opciju uređenja odnosa ugovorenih strana.

Himzanija je izrazio uvjerenje da kolektivni ugovor neće donijeti smanjenje do sada postignutih radničkih prava te da i Sindikat s pažnjom razmatra i vladin Nacrt ugovora koji je također jedno od polazišta do konačnog usaglašavanja, saopćeno je iz Pres-službe KS.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.