VIJESTI

VLADA KS Razriješeni članovi i predsjednik UO Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo

Press služba KS

Redakcija

25.2.2016

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila dva amandmana zastupnika Demokratske fronte na Prijedlog zakona o platama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa i institucija KS, a koji će biti razmatran na sjednici Skupštine u ponedjeljak 29. februara.

U prvom amandmanu predloženo je brisanje četvrtih stavova u članovima 7., 9. i 11. predložene forme zakona, a koji su se odnosili na lica, odnosno direktore i njihove zamjenike, koji obavljaju poslovodnu funkciju bez zasnivanja radnog odnosa i njihova primanja.

U drugom prihvaćenom amandmanu predloženo je da Vlada KS u roku od 90 dana donese uredbu kojom će sve institucije, javna preduzeća i ustanove iz članova 7., 8., 9., 10., 11. i 12. ovog zakona razvrstati u razrede kojima će biti definisana visina plaća i naknada organa upravljanja i rukovođenja na bazi kriterija kao što su: broj zaposlenih, godišnji ukupan prihod, interes društva za djelatnost koju obavljaju, obim posla i odgovornosti za obavljanje dužnosti i drugih kriterija.

Vlada nije podržala amandman zastupnika Hameda Aljovića na ovaj zakon prema kojem je predloženo „da se u članu 11. stav (1), iza riječi 'Federalnog zavoda za statistiku' doda “osim javnih ustanova članica Univerziteta u Sarajevu koje ostvaruju vlastite prihode, realizirajući posebne projekte i programe“, jer izdvajanjem visokoškolskih ustanova iz odredbi ovog zakona ne bi bila ispunjena svrha zakona kojim se želi na jedinstven način regulisati pitanje plaća i naknada u svim javnim ustanovama, čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Također, visokoškolske ustanove su osnovane kao javne ustanove, pa u tom segmentu se postavlja pitanje opravdanosti izdvajanja jednog segmenta javnih ustanova od drugih, čime bi došlo do diskriminacije u odnosu na druge javne ustanove, a čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Članovi Vlade usvojili su na istoj sjednici i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na dopunjeni Finansijski plan prihoda i rashoda za 2016. godinu Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, nakon što je izvršena njegova korekcija u skladu s preporukama koje je Vlada dala na prvu predloženu formu ovog plana.

Ovaj materijal bit će upućen zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje. Vlada nije prihvatila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na doradu Finansijskog plana prihoda i rashoda za 2016. godinu Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe Sarajevo.

Dostavljeni dorađeni plan je ponovno vratila na još jednu doradu, jer neki od njegovih dijelova nisu izmijenjeni u skladu sa trenutnim ekonomskim stanjem u državi, kao ni sa važećim aktima o radno-pravnom statusu uposlenika. Također je zadužila Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i  zaštite okoliša KS da izradi analizu statusa pomenutih fondova te predloži Vladi moguća rješenja u smislu prijedloga izmjena osnivačkih akata vezanih za njihovo eventualno reorganizovanje i fuzioniranje.

Usvojeni su i izvještaji o poslovanju Kantonalnog centra za socijalni rad i Doma za djecu bez roditeljskog staranja za 2014. godinu, kao i Izvještaj o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2015.godini.

Na istoj sjednici, razriješeni su raniji članovi i predsjednik Upravnog odbor Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo te privremeno imenovani Edhem Delić za predsjednika, Fethija Čolpa, Faik Kozo, Armin Hadžić i Selma Pušina za članove ovog upravljačkog tijela na period od najduže tri mjeseca.

Također je zbog isteka mandata dužnosti direktora razriješen Sead Kamarašević koji je zatim imenovan na funkciju vršioca dužnosti direktora ove agencije na period od najduže tri mjeseca.

Vlada je dala saglasnost i na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Javne ustanove Psihijatrijska bolnica KS. I ovi materijali su upućeni u skupštinsku proceduru i o njima će zastupnici imati priliku iznijeti svoje stavove i mišljenja na sljedećem skupštinskom zasjedanju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.