Agencija za statistiku BiH: Intenzivne aktivnosti na obradi rezultata popisa

Na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije

Fena

Na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije (IMO) koje su dobile statističke institucije poslije posjete u februaru i odluke direktora Agencije za statistiku BiH da se intenzivno radi na aktivnostima na obradi rezultata popisa u četvrtak je održana sjednica Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH s ciljem da se utvrde i organizuju daljnji koraci u obradi rezultata popisa i ispoštuju preporuke IMO tima.

- Zaključeno je da se tokom iduće sedmice intenzivno nastave aktivnosti na obradi rezultata popisa. Tako da će osoblje statističkih institucija, koje radi na obradi rezultata popisa, nastaviti s radom u Centralnom obradnom mjestu - rečeno je Feni u Agenciji za statistiku BiH. 

Također, intenzivirat će se konsultacije s međunarodnim ekspertima za popise, pripremit će se i testirati softwari  za probabilistiku i deterministiku na sirovoj bazi podataka, radit će se i na ostalim procedurama za izvođenje kategorija stanovništva. 

Sačinjen je detaljan revidirani Plan aktivnosti na obradi popisne građe, u skladu s preporukama IMO misije i zakonskim rokom za objavu rezultata popisa, koji će biti dostavljen Centralnom popisnom birou na usvajanje.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH je jedinstvenog stava da, ako se najkasnije do 15. marta  ne usvoji ključni dokument „Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.“, statističke institucije u BiH neće biti u mogućnosti objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku za objavu rezultata popisa do 1. jula.

Centralni popisni biro treba da usvoji Plan rada u kojem treba biti definiran početak objave rezultata popisa i Jedinstveni program obrade rezultata popisa koji sadrži i set pravila za izvođenje rezidenta.

Sjednica Centralnog popisnog biroa bit će održana do kraja iduće sedmice, navode iz Agencije za statistiku BiH.

NA VRH

Podijeli članak na