VIJESTI

BAKU Ivaniću uručen počasni doktorat Slovenskog univerziteta

Priznanja za doprinos razvoju ukupne saradnje dviju zemalja

Fena

12.3.2016

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji boravi u Azerbejdžanu, posjetio je danas Slovenski univerzitet u Bakuu gdje mu je uručen počasni doktorat dodijeljen odlukom Savjeta Univerziteta.

U prigodnom obraćanju tokom ceremonije uručenja doktorata rektor Slovenskog univerziteta Asif Abas Hadžijev naglasio je da je odluka o dodjeli počasnog dokorata donesena u znak priznanja za doprinos razvoju ukupne saradnje dviju zemalja u svim oblastima.

Jedan od motiva za donošenje ove odluke bio je i nastojanje da bude dat podsticaj razvoju saradnje između univerziteta, posebno kada su u pitanju studije slavistike, odnosno izučavanje jezika i kulture naroda koji žive u BiH i susjednim zemljama.

Slovenski univerzitet u Bakuu je državni univerzitet osnovan 2000. radi zbližavanja i njegovanja saradnje s univerzitetima u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Poljskoj, Češkoj, Grčkoj i drugim evropskim zemljama.

Zahvaljujući na ukazanoj počasti, Ivanić je naglasio da je današnji događaj predstavlja još jednu potvrdu prijateljskih odnosa dviju zemalja i njihovih naroda, te da BiH i Azerbejdžan kao složena, multinacionalna društva dijele brojne sličnosti koje mogu biti osnov za produbljivanje saradnje.

Također, poželio je mnogo uspjeha rektoru, profesorima i studentima Slovenskog univerziteta i pozvao ih da svojim aktivnostima uspostave most saradnje sa kolegama u BiH i drugim zemljama Balkana.

Počasni doktorat Slovenskog unuverziteta u Bakuu ranije je dodijeljen zvaničnicima iz nekoliko evropskih zemalja, među kojima su predsjednik Rusije Vladimir Putin, počivši ruski patrijarh Aleksej II, bivši predsjednik Grčke Karolos Papuljas i druge visoke ličnosti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.