Umrla nana Nura Čomor, najstarija stanovnica Lukomira

Zaštitni znak bjelašničkog sela

Fena
14.03.2016 09:24

Najstarija stanovnica bjelašničkog sela Lukomir, 88-godišnja Nura Čomor, umrla je u subotu, a jučer je u prisustvu mještana i brojnih planinara ukopana na seoskom groblju.

Od nje je u Lukomiru stariji Ibro Čomor koji je zakoračio u desetu deceniju života.

Nura je bila "zaštitni znak" Lukomira, posljednja stanovnica koja je planinare, turiste i znatiželjnike koji su dolazili da vide jedino autentično bosansko selo u kojem kao da je vrijeme stalo u kamenim kućama pokrivenim šindrom, dočekivala u  tradicionalnoj nošnji s dukatom koji je ukrašavao njeno  dobrano izborano čelo.

Ne samo godine, već i težak život ostavili su traga na nani Nuri, kako su je oslovljavali svi koji su dolazili u Lukomir. Živjela sama, u kući koja je stara više od stotinu godina, kako je svojevremeno kazivala. Imala je sedmero djece, a sva su, kako je znala reći "mrela  kratko po rođenju". Jedna ćerka je umrla u djevojačkom uzrastu. Muž Nurin umro je prije desetak godina.

Živjela je sama, plela je čarape i sijala baštu. Tokom zime  boravila je u Sarajevu, kod brata.

Posljednje dane života provela je u bolnici u Konjicu, gdje je u umrla.

Lukomir je jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine i posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim strmim krovovima od šindre.

Već  petu  zimu stanovnici Lukomira provode u Tarčinu, Hadžićima i Vlakovu, Sarajevu  jer je selo od novembra do maja u blokadi zbog višemetarskih nanosa snijega.

Zahvalni su kad  bageri probiju snježnu blokadu,  što im omogućava do povremeno odu do sela i obiđu svoje kuće.

- Tako je bilo i uoči dženaze Nuri, kad su načelnici Općine Trnovo Ibro Berilo i Općine Konjic Emir Bubalo angažirali mehanizaciju da pročisti put  do Lukomira - kazao je  za Fenu Mujo Masleša, čija  je  kuća u Lukomiru jedna od 22 koje su od decembra prošle godine zaključane nakon čega je selo utonulo u zimski san.

NA VRH