VIJESTI

TRAVEL MAPPING: Putovanje kroz Banju Luku u zagonetkama

Posjetioci mogu otkrivati grad na jedan nov i neobičan način

Autor:G. D.

15.3.2016

Banjalučani Robert Dacešin i Nikolina Gavrić kreirali su nedavno interaktivnu razglednicu Banje Luke koja je osmišljena tako da posjetioci grada na Vrbasu dobiju mapu sa zagonetkama koje će rješavati i tako otkrivati grad na jedan nov i neobičan način.

- Ideja je došla prilično sponatno. Prošlo ljeto smo pokušali da organizujemo autostop trku Banja Luka - Trebinje. Tada smo razmišljali kako bi bilo zanimljivo da u Jajcu sakrijemo neki predmet koji bi trebalo da bude pronađen kao dio trke. Autostop trka nije uspjela, ali zato se rodila ideja za ovu razglednicu i otkrivanje grada kroz zagonetke - kaže za "Avaz" Robert Dacešin.

Ova razglednica je, dodaje on, unikatan turistički proizvod koji nudi obilazak grada na potpuno drugačiji način. Rješavajući zagonetke posjetioci će imati priliku da otkriju Banju Luku kroz razne simbole, običaje, zanimljive informacije i priče koje će u prvom licu da ispričaju najbitnije znamenitosti grada.

- Interaktivna razglednica predstavlja suvenir sa specifičnim starniskim dizajnom koji će sigurno krasiti police nečijeg stana, a istovremeno i turu kroz grad koja se ne svodi na prosto prepričavanje činjenica već otrkivanje grada, svih njegovih tajni i ljepota. Među misterijama i pitanjima su i činjenice vezane za tvrđavu Kastel, Ferhat-pašinu džamiju, Hram Hrista Spasitelja, Safikadin grob, Krivi sat - priča Dacešin.

Nedavno je za ovu vrstu razglenice i turističkog sadržaja urađen i video-spot, koji možete pogledati ispod i otkriti o kakvoj se "mozgalici" radi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.