VIJESTI

Vlada KS utvrdila prijedloge Zakona o komunalnim djelatnostima i komunalnoj čistoći

Završena sjednica u Sarajevu

Redakcija

18.3.2016

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je i prema Skupštini uputila prijedloge Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o komunalnoj čistoći kako bi se popunio pravni vakum nastao nakon što je Ustavni sud presudio da je u prethodnom donošenju ovih zakona bilo povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu.

Nakon sastanaka sa predstavnicima Grada i općina na području Kantona Sarajevo kao i sa predstavnicima komunalnih preduzeća, dogovoreno je da se obavljanje ovih djelatnosti vrši na isti način kako je to i do sada rađeno do okončanja postupka u pogledu implementacije Dopunske presude koja uključuje izmjenu Ustava Kantona Sarajevo, donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi i  Zakona o komunalnim djelatnostima kojim će biti tačno definisane nadležnosti u ovom segmentu.

Vlada je prihvatila prijedlog resornog Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture da se, s obzirom da pitanja obavljanja komunalnih djelatnosti trenutno nisu zakonski regulisana zbog stupanja na snagu gore spomenute presude, ova dva zakona donesu u istom tekstu, uz prethodno pribavljenu saglasnost jedinica lokalne samouprave, a što je bilo propušteno u ranijoj proceduri donošenja zakona, zbog čega su i bili osporeni od strane Ustavnog suda.

Na istoj sjednici utvrđene su izmjene i dopune Zakona o taksi prijevozu kojim će se urediti raspodjela sredstava od taksi stajališta te preciznije definisati inspekcijski i policijski nadzor u kontroli taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo.

Vlada je dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora JU "Apoteke Sarajevo" o postavljenju prim. Emine Oruč, mr. ph. za vršioca dužnosti generalnog direktora ove ustanove, najduže na period do šest mjeseci.

Data je saglasnost Školskom odboru Javne ustanove „Deseta osnovna škola“ Ilidža da se Refik Dacić, profesor razredne nastave, imenuje za direktora škole. Školskom odboru JU „Srednjoškolski centar Hadžići”, dobio je saglasnost Vlade da se Selver Ejubović, diplomirani inženjer mašinstva, imenuje za direktora. Istu saglasnost dobio je i Školski odbor Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj „Mjedenica” da se za direktora ustanove imenuje Selmir Hadžić, diplomirani defektolog-logoped.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.