VIJESTI

DODIK: Koncept Republike Srpske nije protiv drugih

Tribina u Roćeviću kod Zvornika

Srna

19.3.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Roćeviću kod Zvornika da je Republika Srpska stabilna, njene institucije funkcionišu i da volja i želja koju narod iskazuje za postojanje Republike Srpske nikada nisu bili upitni, a da su u ovom trenutku dodatno povećani. 

Dodik je na tribini "Riječ predsjednika" naglasio da sadašnje rukovodstvo Republike Srpske osmišljava jake politike koje mogu da doprinesu dodatnoj stabilnosti. 

"Mi smo posvećeni državi. Da ne bude problema, smatramo da je Republika Srpska država. Smatramo da su Srbi uvijek bili u neslobodi kada nisu imali državu, te da je sinonim za slobodu - država", rekao je Dodik i naglasio da su Srbi u BiH "posvećeni izgradnji Republike Srpske kao države". 

Prema njegovim riječima, koncept Republike Srpske nije protiv drugih, odnosno on glasi sloboda za sve, a srpski narod nikada nije osvajao slobodu zbog neslobode drugih. 

"Mi smo se uvije borili za slobodu koju smo darivali i drugima i tu slobodu s njima dijelili", rekao je Dodik. 

On je izrazio uvjerenje da je Republike Srpska odraz upravo te ogromen težnje za slobodom srpskog naroda na ovim prostorima. 

"Na razvalinama bivše Jugoslavije shavtili smo da je to bila i naša zabluda, da je srpski narod unio ideju jugoslovenstva i sva svoja stradanja tokom Prvog i Drugog svjetskog rata i sve svoje nade i očekivanja", rekao je Dodik i dodao da tu Jugoslaviju nisu željeli oni kojima je data sloboda da organizuju svoje države, odnosno ranije svoje republike i da nam u oskudnim političkim trenucima okrenu leđa i uvuku nas u rat. 

On je naglasio da je upravo srpski narod bio najveći stradalnik ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji. 

"Jugoslaviju su Srbi do kraja brnili, smatrajući da je dobar okvir za sve. Srbi su posljednji shvatili da treba da grade svoju državnost, a rezultat takvog shavtanja je, naravno, postojanje dvije države - Republika Srpska i Srbija", rekao je Dodik. 

On je istakao da je Rrepublika Srpska ušla u Dejtonski mirovni sporazum sa teritorijom i svim obilježjima države i da srpski narod nije ništa manje očakivao od toga da ima svoju državu. 

"Dejtonski sporazum stavio nam je predznak entitet. Ali mi smo u sebi nosili ideju države i nikada od toga nismo odustali i nećemo, ne da bismo kršili Dejtonski sporazum, jer prema svim standardima kako se određuju države - Republika Srpska ima sve te elemente", rekao je Dodik.
 
On je naglasio da su sve dosadašnje vlasti Republike Srpske činile ogroman napor kako su znali i umjeli da daju doprinos stabilnosti Republike Srpske. 

"Primaran cilj rukovodstva Republike Srpske je jača i stabilnija Republika Srpska. Želim da kažem da smo odlučno stali na koncept prekida jačanja BiH od 2006. godine i usprostavili politiklu jačanja Republike Srpske.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.