VIJESTI

Čolak izrazio žaljenje što je SDA odbila prijedlog HDZ oko uređenja Mostara

Nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a

Fena

21.3.2016

Voditelj Odjela za ustavno pravna pitanja pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bariša Čolak izrazio je žaljenje što kolege iz SDA nisu prihvatile prijedlog HDZ-a oko uređenja grada Mostara te odbila daljnji dijalog te dvije stranke koji je bio najavljen proteklog vikenda.

- Kada je u pitanju uređenja Grada Mostara, kolegama iz SDA smo poslali prijedlog koji je apsolutno na tragu provođenja presude Ustavnoga suda i u potpunosti je usklađen s Ustavnom F BiH,  kao i s relevantnim odredbama Izbornoga zakona BiH - izjavio je Čolak nakon današnje sjednice Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru na kojoj je bilo riječi o izbornom zakonodavstvu u sklopu kojeg se razgovaralo i o presudi Sejdić-Finci i Gradu Mostaru.

 Međutim, kazao je on, iz vrha SDA u subotu je stigla informacija da prijedlog HDZ-a nije prihvatljiv.

- Ja i dalje želim vjerovati da je to dobar prijedlog i da bismo trebali što prije sjesti s kolegama iz SDA kako bi konačno izbori u gradu Mostaru bili provedeni - kazao Čolak, ocjenjujući kako bi bilo nedopustivo i neodgovorno da se i ove godine izbori u Gradu ne provedu.

- Želim vjerovati da će narednih deset dana doći do sastanka jer je dijalog jedini način da se dođe do rješenja, a ostalo je i  premalo vremena jer onda nažalost dolazimo u tešku poziciju budući da se prijedlog mora provesti kroz parlamentarnu proceduru do početka maja, a u onih 150 dana, koliko ostaje, ne može se mijenjati izborno zakonodavstvo - napomenuo je Čolak.

SDA je nedavno izišla sa svojim prijedlogom za preuređenje Grada Mostara kojim je predviđeno donošenje posebnog zakona o gradu Mostaru koji bi bio urođen s dvije opštine: gradska opština Stari grad sastojala bi se od gradskih područja: Sjever, Stari grad, Jugoistok i Centralna zona. Gradska opština Novi grad sastojala bi se od gradskih područja: Zapad, Jugozapad i Jug.

 Prema prijedlogu SDA, opštine bi imale nadzor na teritorijem, ljudima i novcem, dok bi Grad imao protokolarnu ulogu.

- Problem je što prijedlog SDA zadire direktno u Ustav FBiH , a on je definisao Grad Mostar kao jednu jedinicu uprave ili lokalne samouprave i bez izmjene Ustava nemoguće je ne samo predlagati nego i doći do takvog rješenja - ocijenio je Čolak.

 Dodao je kako je prijedlog HDZ-a BiH poštovao odredbe Ustava koji definiše Grad Mostar kao jednu jedinicu lokalne uprave i samouprave.

 - Poštovana je u potpunosti odluka Ustavnoga suda koja je utvrdila diskriminaciju vrijednosti glasa u Mostaru jer smo imali prije odluke Ustavnoga suda takav odnos gdje je glas jednoga gradskoga područja Jugoistok u odnosu na Jugozapad bio 400 puta vrjedniji. Također, poštovali smo i da središnja zona ima jednake mogućnost, odnosno glasači iz središnje zone imaju jednaku mogućnost kao i ostali što je također bio predmet odluke Ustavnog suda i u skladu s relevantnim odredbama Izbornoga zakona koje govore o jednakoj zastupljenosti – objasnio je Čolak.

Sekretar u Glavnom vijeću HNS-a Josip Merdžo smatra kako je pred njima još jedno razdoblje pokušaja usuglašavanja stavova s tim da bi te stavove trebalo svesti pod jedan zajednički naziv.

 - Biti poprilično udaljen kada je u pitanju ustavna pozicija, ustavne odredbe i presuda suda zahtjeva ipak jednu fleksibilnost da se dođe u realan okvir s kojeg je moguće postići dogovor – zaključio je Merdžo.

 Na novinarsko pitanje je li bilo govora o vezivanju Mostara uz Travnik, kako su prenosili neki mediji, Čolak je kazao kako je to problem koji bi se trebali tako rješavati, ali da nije bilo, uvjetno kazano, s druge strane nekakve ozbiljnije volje da se bave tim pitanjem.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.