VIJESTI

SJEDNICA VLADE KS Mjere protiv zagađenja zraka

Kvartovske kotlovnice kao zamjena za kućna ložišta

Redakcija

24.3.2016

Vlada je utvrdila i prema Skupštini Kantona uputila prijedlog Odluke o zaduženju Kantona Sarajevo za dodatni iznos zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, po Ugovoru o zajmu koji je potpisan 27. oktobra 2011.godine između Bosne i Hercegovine i EBRD-a, u iznosu od 6.000.000 eura, prema uslovima utvrđenim u osnovnom Ugovoru o zajmu.

Ova sredstva bi bila namijenjena za nastavak finansiranja Projekta gradskih saobraćajnica, a upotrijebit će se u svrhu proširenja i za modernizaciju dionice Južne longitudinale i XII transverzale. Plaćanje obaveza za servisiranje ovog kredita planirano je Budžetom za 2016. godinu.

Planom izgradnje primarnih gradskih saobraćajnica kao prioritetni projekti utvrđeni su izgradnja saobraćajnice i transverzala, XII transverzala i Južna longitudinala. Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo od 03.juna 2008. godine ovi projekti su usvojeni, a kao izvori finansiranja planirana su kreditna sredstva jer su sredstva koja se planiraju za izgradnju gradskih saobraćajnica iz redovnih prihoda Budžeta Kantona Sarajevo za takvu namjenu nedovoljna.

U okviru aktivnih mjera borbe protiv zagađenja zraka i realizacije “Projektnog koncepta za ograničenje emisije CO₂ i čestičnih tvari” Vlada je danas prihvatila saradnju i učešće Kantona Sarajevo u Inicijativi pod nazivom “Daljinsko grijanje u gradovima” koju koordinira UNEP – Program Ujedinjenih nacija za okoliš, uz podršku Globalnog fonda za okoliš te ovlastila premijera Kantona Elmedina Konakovića da sa UNEP-om potpiše Pismo uzajamne namjere čiji je sastavni dio spomenuti projektni koncept.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je u januaru ove godine iskazalo interes za učešće u ovoj inicijativi, što je prepoznala Danska agencija za međunarodni razvoj  DANIDA i odobrila 40.000 dolara  za procjenu stanja daljinskog grijanja, razvoj plana ulaganja i poboljšanje održivog daljinskog sistema zagrijavanja sa ciljem smanjenja zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

Kako su pojasnili iz resornog Ministarstva, po predloženom konceptu, na područjima gdje nema sistema daljinskog upravljanja grijanjem, odnosno u kvartovima gdje ima mnogo kućnih  ložišta, planirano je izgraditi manje kotlovnice na energente po potrebi, i na taj način ova domaćinstva uvesti u sistem, ukloniti kućna ložišta i smanjiti zagađenje zraka.

Inicijativa daljinskog grijanja u gradovima trenutno je u fazi implementacije i pruža tehničku podršku, pored gradova u BiH, i u gradovima Srbije, Indije i Kine. Kroz razvijanje projekata modernih sistema daljinskog grijanja u naredne tri godine ona će biti podržana u još 25 gradova.

Kanton Sarajevo će aplicirati za dobijanje sredstava od Francuskog fonda FASEP na sredstva u iznosu od 600.000 eura za izradu detaljne Studije izvodljivosti za Kanton koja će biti koncentrisana na proširenje mreže daljinskog zagrijavanja sa ciljem smanjenja zagađenja iz kućnih ložišta, povećanje kapaciteta Toplana, analizu troškova kao i tehničkih, socijalnih i okolišnih koristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.