VIJESTI

BANJA LUKA: U Narodnoj skupštini RS-a ponovo usvojen Zakon o policiji

Glasovima vladajuće većine

Fena

7.4.2016

U Narodnoj skupštini RS-a danas je glasovima vladajuće većine usvojen Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku.

Zakon istog naziva je usvojen krajem prošle godine. U njegov tekst, kasnije su ugrađeni amandmani Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u MUP-u, prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

Zbog ove odredbe, predsjednik RS-a Milorad Dodik, tražio je ponovno glasanje, a zakon nije usvojen. 

U novom zakonu odredba o popisu iz 1991. je izbrisana, te ugrađena odrednica da se pri zapošljavanju uzima u obzir posljednji popis stanovništva.

I najnovija rješenja u Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima kritikovala je opozicija, a nije ga podržao ni Klub Koalicije "Domovina“, čiji je samo jedan amandman prihvaćen.

Ostaje da se vidi da li će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a staviti veto i na najnoviji zakon o policiji i unutrašnjim poslovima.

Poslanici Narodne skupštine danas su usvojili i izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije po hitnom postupku.

Trećeg dana zasjedanja podršku su dobili i zakoni o metrologiji, izmjene Zakona o elektronskom poslovanju i o javnim skijalištima, a usvojen je i Nacrt zakona o javnim tužilaštvima RS-a.

Nakon glasanja prekinuto je skupštinsko zasjedanje, a nastavak je 12. aprila.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.