VIJESTI

HADŽIĆI Nadležni razjedinili lovačka društva, a danas ih ponovo ujedinjuju

Zakazana Skupština za 16. april

I. K. P.

8.4.2016

Općina Hadžići koja je dala saglasnost da se pored lovačkog društva "Bjelašnica" formira još jedno i nadležno ministarstvu KS, koje je registrovalo i drugo lovačko društvo na području Općine, više puta pozivala je predstavnike dva lovačka društva na sastanake da se ponovo ujedine. Skupština na kojoj će se izbarati rukovodstvo samo jednog lovačkog društva "Bjelašnica" zakazana je za 16. april.

- Ne možemo se načuditi. Pitam odgovorne u Općini Hadžići zašto su dali saglasnost da se u Hadžićima registruje i drugo lovačko društvo, i zašto ga je nadležno ministarstvo  registrovalo. Kome je to bilo u interesu? Zbog toga danas imamo velike probleme i štete, jer divlje svinje haraju selima, a lovci ništa ne rade. Njih sada možete vidjeti da peku janjce i zabavljaju se. Ovakvo sam doslovno rekao i prošle godine na sjednici Općinskog vijeća, prilikom tematske sjednice o razvoju poljoprivrede. Pred izbore trče po selima, obećavaju, traže podršku, idu od vrata do vrata kuća, a čim se izbori završe ne vide vas, nema ih do novih izbora. Ništa nisu uradili od obećanog.  I ovo sam tada doslovno rekao na sjednici Općinskog vijeća, a isto mišljenje imam i danas - kaže Šaćir Tabak, poljoprivredni proizvođač koji svoju heljdu izvozi na inostrano tržište.

Oni koji su dali saglasnost i koji su registrovali dva lovačka društva, sada bi da ih mire, da to ne važi. Sada ti isti traže da se sada registruje samo jedno lovačko društvo. Da čovjek ne povjeruje!  Pa, zašto su to uopće radili? Kome je to, kao što je rekao Tabak, bilo u interesu? Građanima i poljoprivrednicima sigurno je, nije!

Ubrzo će izbori i opet će, kako kaže Tabak, ići po selima i tražiti podršku za novi mandat. Sada će ti isto koji su dali saglasnost za formiranje i drugog lovačkog društve, koji su ih razdvojili, govorit kako su ih , eto, pomirili.

Ko će namiriti štetu?

Ko će odgovarati što lovci nisu  radili, što su ih  razdvojili, što su dvilje svinje poljoprivrednicima  i mještanima uništavali ljetinu. Što i danas silaze u sela i oru njive, prave velike štete. Samo prošle godine šteta na uništenoj  heljdi, kod Tabaka koje su poharale divlje svinje, premašuju cifru od 8.000 KM. Slično je i kod drugih poljoprivrednika, koji su najavili da će ove godine zbog toga  smaniti proizvodnju, a trebali su  izvoziti na tržište Zapadne Evrope.

Građani nam pišu da ih je u noći strah izaći iz kuće, jer nikada ne znaju ima li divljih svinja, koje sve češće dolaze u sela ove općine. Strah ih je, kažu, da neko ne nastrada, jer fotografije koje smo dobili iz više sela govore da se divljač uveliko namnožila, i da, pošto duži period nije bilo hajki na njih, uopće se ne boje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.