VIJESTI

Nastavljeno suđenje Bahiru Imamoviću, pomoćniku ministra za industriju i rudarstvo u vladi TK

Naloženo psihijatrijsko vještačenje

E.Sk

8.4.2016

U Općinskom sudu Tuzla danas je nastavljeno suđenje Bahiru Imamoviću, pomoćniku ministra za industriju i rudarstvo u Vladi TK, koji je optužen za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Na zahtjev odbrane, sudac Huso Karić naložio je psihijatrijsko vještačenje optuženog koje će obaviti prim. dr Kasim Brigić i kojim će se utvrditi da li je Imamović sposoban da učestvuje u daljem tok suđenja.

Neposredo prije početka posljednjeg ročišta optuženi Imamović otkazao je punomoć o zastupanju advokatu Enveru Hogiću i umjesto njega angažirao je advokata Seada Mujačića. Epilog je to prošlog ročišta na kojem je prezentiran video snimak na kojem optuženi Imamović uzima novac od Zlatana Velagića, zamjenik direktora preduzeća „Tuzla-kvarc“, koji je službenike SIPA-e obavjestio o koruptivnim djelovanjima državnog službenika.

Imamović tvrdi kako taj video snimak nije smio izaći van sudnice, odnosno u javnost, te da je njegovom reprodukcijom na društvenim mrežama i internetskim portalima njemu pogoršano zdravstveno stanje i sigurnost porodice.

- Nisam sposoban pratiti dalji tok suđenja poslije svega ovoga. Meni je, faktički, presuđeno, doveden sam u jedan neravnopravan položaj. Da ne pijem ove lijekove ni danas ne bih mogao biti u sudnici – rekao je optuženi Imamović.

Advokat Mujačić dostavio je Imamovićevu medicinsku dokumentaciju, a optuženi je predložio da psihijatrijsko vještačenje obavi dr. Milan Stanković iz Banja Luke. S obzirom da se optuženi već liječio kod predloženog vještaka, tužitelj Vedran Alidžanović se usprotivio takvom prijedlogu, a sudac Huso Karić odredio je da vještačenje obavio prim.dr Kasim Brigić.

Objavkjeni video snimak sa prošlog ročišta u Općinskom sudu, prema tvrdnjama advokata Mujačića, optuženom je prouzrokovao zdravstvene i porodične probleme. Zbog toga je zatražio da se obavi psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo da li je Imamović u ovom trenutku sposoban da učestvuje u daljem toku suđenja.

- Navedite mi sličan primjer kao što je moj. Nema ko me nije nazvao nakon puštanja tog snimka u javnost. Moj tadašnji advokat nije se usprotivio kamerama u sudnici. Nisam mu otkazao punomoć, nego je on to učinio meni jer u sebi ima još ono malo morala – kazao je Imamović.

Prije zahtjeva odbrane, saslušan je sudski vještak Mladen Stupar iz Istočnog Sarajeva, koji je obavio forenzičko vještačenje mobitela i centralne jedinice računara koje je koristio optuženi. Utvrđeno je da je Imamović imao kontakte sa brojem koji je u njegovom mobilnom aparatu memorisan pod nazivom „Zlatan Kvarc“ u periodu kraj aprila i početak maja prošle godine. Sadržaj razgovora, pojašnjava tužitelj Alidžanović, reproduciran je ranije.

Suđenje Bahiru Imamoviću se nastavlja 29. aprila, a do tada bi trebalo biti gotovo naloženo psihijatrijsko vještačenje.

 

Dvoboj optuženog i tužitelja

Nakon što je video snimak sa prošlog ročišta reproduciran na društvenim mrežama i internetskim portalima, optuženi je zatražio sastanak sa glavnim tužiteljem Tužiteljstva TK Tomislavom Ljubićem. Omogućen mu je razgovor sa tužiteljem Vedranom Alidžanovićem. Imamović je u petak u sudnici rekao kako mu je tužitelj savjetovao da tuži svog advokata, ali je takve tvrdnje pobio Alidžanović koji je rekao kako će zapisnik razgovora dostaviti Općinskom sudu te je optuženom rekao kako nije korektno da iznosi takve tvrdnje. Optuženi Imamović je, pak, naveo kako tužitelj negiranjem navoda samo pogoršava njegovo zdravstveno stanje.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.