VIJESTI

VLAŠIĆ Realizacija projekta koji povezuje ekologiju i turizam

Zasađene prve sadnice u Botaničkoj stazi

K. KAVAZOVIĆ

20.4.2016

Prve sadnice zasađene su jučer u Botaničkoj stazi na Vlašiću, na području rekreativne zone Kukotnica, pored nordijsko-biciklističke staze. Projekt je edukativnog karaktera, koji je posvećen prirodnom naslijeđu BiH, a realizira ga Udruženje građana „Vlašić planet života“ u saradnji s firmom „Smaragd“ iz Travnika. 

Promocija prirodnog naslijeđa

Cilj je promocija prirodnog naslijeđa BiH te podizanje ekološke svijesti o očuvanju i zaštiti prirode u cjelini. 

- Projekt je ujedno i kombinacija ekologije i turizma. U turističkom smislu to znači proširenje vanpasionske ponude, a druga ekološka komponenta projekta predstavlja prirodno naslijeđe BiH. Specifičan je jer su pojedinci, organizacije i privrednici poklanjali stabla koja su zasađena - kazao je Samer Dolovac, predsjednik Udruženja.

Da je projekt puni pogodak, svjedoči i činjenica da su stabla poklanjali pojedinci iz svih krajeva BiH, Sarajeva, Travnika i Neuma.

sade-sadnice

Sadnice donirali građani

- Pročitala sam i uključila se u akciju. Zahvalila bih organizatoru što ovim potezom ojačava plućna krila BiH i planete Zemlje. Udruženje „Djeca stubovi svijeta“ želi da djeca kroz rad usvajaju visoka moralna načela i kvalitetno obrazovanje - rekla nam je Fatima Hukić, predsjednica Udruženja „Djeca stubovi svijeta“.

Bolja ponuda

Prema riječima Miroslava Matoševića, direktora Turističke zajednice SBK, ovaj projekt predstavlja poboljšanje turističke ponude.

- Lokalitet Kukotnice je prije nekoliko godina bio prostor koji nije bio valoriziran, a onda je izgrađena rekreativna staza, nordijsko-biciklistička staza, tu su i prekrasna šetnica i paintball igralište te odmaralište za posjetioce. Od ove godine imamo i botaničku stazu - ističe Matošević.

25 vrsta

Jučer je na Kukotnici zasađeno 25 vrsta stabala, a na popisu su bili srebrena smrča, jela, bijeli bor, bukva, ariš, breza, gorski javor, tisa, crni bor, smrča, duglazija, obični grab, lijeska, pančićeva omorika i divlja jabuka.
 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.