VIJESTI

SVJETSKA BANKA Odobrena sredstva za Projekat upravljanja slivom rijeke Drine

Za Bosnu i Hercegovinu predviđeno je 3,37 miliona dolara

Fena

10.5.2016

Odbor izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke odobrio je danas grantove Fonda za globalni okoliš (GEF) i Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) u ukupnom iznosu od 8,73 miliona američkih dolara za zapadni Balkan za Projekt upravljanja slivom rijeke Drine.

Za Bosnu i Hercegovinu predviđeno je 3,37 miliona dolara, za Crnu Goru 2,72 miliona dolara, a za Srbiju 2,63 miliona dolara.

Cilj projekta je osiguranje racionalnog i pravičnog upravljanja slivom rijeke Drine uz podržavanje značajnih mogućnosti za društveno-ekonomski razvoj, koje pružaju njegovi bogati prirodni resursi, uz istovremenu zaštitu okoliša.

Projekt će ojačati mehanizme saradnje između tri zemlje na ovom zajedničkom resursu te pomoći i suočavaju s nepogodama vezanim za klimatske promjene, naročito poplavama i sušama.

Viša specijalista Svjetske banke za vodne resurse i voditeljica projektnog tima Anna Cestari pojasnila je da je ovo regionalni projekt koji jača saradnju među zemljama na prekograničnom upravljanju vodama.

- On će zemljama pružiti podršku za optimalno upravljanje zajedničkim riječnim slivom i povećati njihovu pripravnost za ekstremne vremenske pojave, obzirom da su zadnjih godina razorne poplave i sezonske suše postale sve učestalije i uzrokovale velike štete - dodala je Cestari.

Kako je saopćeno iz Svjetske banke, projekat bi trebao nadopuniti tekuće aktivnosti koje finansiraju Svjetska banka, Evropska unija i druge međunarodne institucije u cilju unaprjeđenja integriranog planiranja i saradnje na upravljanju vodnim resursima u ovoj regiji.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.