VIJESTI

ISIL želi iskoristiti BiH kao šansu da napravi džihadističku vojsku u centru Evrope

Analiza australijskog lista "Courier Mail"

Redakcija

14.5.2016

Bosna i Hercegovina nalazi se na meti Islamske države zbog velike nezaposlenosti, etničkih tenzija i disfunkcionalnosti, što islamisti vide kao šansu da naprave džihadističku vojsku u centru Evrope, piše australijski "Courier Mail", a prenose agencije.

Okupljaju stručnjake

Pozivajući se na izvor iz NATO-a, ovaj australijski list prenosi da Islamska država želi da iskoristi izbjegličku krizu i tako prebaci svoje vodeće lidere u Evropu, koji će kasnije regrutovati one koji će izvoditi napade.

Obavještajni agenti NATO-a otkrili su da je Islamska država promijenila svoje djelovanje, više ne vrše masovno regrutovanje simpatizera, već će se fokusirati na regrutovanje onih sa sofisticiranim vještinama koji će izvoditi ciljane napade.

- Masovno regrutovanje terorista će u skorašnje vrijeme biti obustavljeno, jer se sve manje simpatizera pridružuje ovoj organizaciji. Međutim, oni se okreću obrazovanim regrutima - navodi izvor iz NATO-a, koji dodaje da je regrutovanje specijalista njihova transformacija za budućnost.

Kada je riječ o specijalistima, ekspertima, onda će uglavnom tražiti one iz tehnoloških oblasti, poput hakera, inženjera, ljudi koji znaju sa sofisticaranom elektronikom, ali i stručnjake iz nuklearne i biološle oblasti, što je zabrinjavajuće.

Novi frontovi

Navodno, Islamska država traži načine da bombaši samoubice bombe nose u svojim tijelima, a traže i stručnjake koji će uspjeti da hakovanjem naprave masovne prekide u komunikaciji.

- Znamo koji su njihovi politički i ideološki ciljevi, ali malo znamo o strateškim ciljevima - rekao je ovaj izvor, dodajući da je Islamska država na ivici da izgubi ratove u Siriji i Iraku, te da svoj fokus okreće stvaranju novih frontova širom Evrope.

- Već smo vidjeli šta su sve sposobni učiniti u Parizu i Briselu, ali i šta je spriječeno u zemljama poput Španije i Velike Britanije - kaže ovaj izvor. Iz NATO-a kažu da je područje Balkana najkritičnije, jer je i geografski i društveno podijeljeno, a čak 50 posto omladine je nezaposleno.

Siromaštvo je to koje mlade tjera da se pridruže nekom cilju, a uz priliv novca iz zalivskih zemalja, džamije niču širom regiona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.