VIJESTI

STANJE SADA SASVIM JASNO: Haos u RS-u, stabilizacija u Federaciji!

Analiza političke scene u BiH

Omer ČEVRA/DEPO

16.5.2016

Stvari su poprilično jasne: Federacija Bosne i Hercegovine od sredine 2015. godine do danas, dakle u proteklih godinu dana, značajno i rapidno ekonomski biježi manjem bh. entitetu.

Ovo je zvanično nedavno potvrdila i analiza stručnjaka Evropske komisije kao dio svog redovnog izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine.

Ekonomska situacija

Politički gledano, nakon demonstracija opozicije i kontramitinga vlasti u Banjoj Luci proteklog vikenda, može se konstatirati da političko stanje u RS-u, kao i ekonomsko, nikad nije bilo gore!

Neću tvrditi da je ekonomska situacija u većem bh. entitetu fenomenalna, jer ona to realno još ne može biti, ali se bez sumnje da primjetiti da su negativni socijalni i ekonomski trendovi zaustavljeni, kao što je evidentno da većih turbulencija i političkih kriza poput onih koje je proizvodila SDP-ova i DF-ova destruktivna vladavina u posljednjih pet godina - naprosto više nema.

Okrupnjavanjem dviju najjačih bošnjačkih stranaka - SDA i SBB - i formiranjem koalicije koja ima približno sličnu zajedničku viziju o tome kako ova država treba u svom temelju izgledati, potpuno se stabilizarao bošnjački politički faktor, obnovili ozbiljno narušeni bošnjačko–hrvatski odnosi u FBiH te stvorili uslovi ili pretpostavke za značajne, dugoročne i temeljite reforme. Sa rastom BDP-a, povećanom zaposlenošću, rastom industrijske proizvodnje kao i izvoza, stabilizacijom vanbudžetskih fondova i penzionog sistema, pokretanjem ozbiljnih ulaganja u elektroenergetski sektor, dovelo se do toga da je u proteklih 12 mjeseci veći bh. entitet, zvanično, postao bolji i napredniji bh. entitet.

Snažna koalicija

Pored toga, izbacivanjem iz vlasti destruktivne kvaziljevičare, koji su pet godina ovu zemlju vukli iz krize u krizu majorizirajući jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, brutalno narušavajući konsocijacijske principe i temelje na kojima ova zemlja počiva, stvorena je prilika da snažna koalicija predovđena glasovima najbrojnijeg naroda preuzme ozbiljnu odgovornost i skine sa dnevnog reda neka teška pitanja koja su kao lanac oko vrata ili luđačka košulja otežavale ozbiljnije ekonomske reforme i osjetno poboljšanje životnog standarda svih građana.

Iako se SDA, a posebno Izetbegović, u posljednje vrijeme stalno optužuju za popustljivost HDZ-u i Draganu Čoviću, treba ipak biti iskren te reći da je upravo ta umjerena, nazovimo je realpolitika Izetbegovića, morala u prvom redu ispravljati greške tih ekstremnih i agresivnih ljevičara koji su svojom vladavinom baziranoj na majorizaciji, nepotizmu i pljački, stvorili najveću postratnu socioekonomsku ali i političku krizu, što se u februraru 2014. godine okončalo masovnim i opasnim, ali i opravdanim, demonstracijama očajnih i obespravljenih građana.

Ogromno nepovjerenje

Realno gledajući, Dragan Čović ili HDZ nisu ništa dobili od SDA, nego je bošnjački narod, da bi stabilizirao opasno urušavajuće stanje u zemlji, uz mudre kompromise, bio prinuđen da plati Lagumdžijin "ceh" crvene vladavine koja je zemljom harala pet godina i koja je dva puta Hrvatima bošnjačkim glasovima podvalila Željka Komšića, što je stvorilo ogromno nepovjerenje između dva konstitutivna naroda koja žive zajedno u jednom entitetu i jednoj državi.

Cilj lažne sarajevske ljevice nije demokratsko uvažavanje i poštivanje malobrojnijih, jer ljevica na Balkanu nije antitotalitarna, štoviše ona je identična onoj politici koja je 70 godina negirala Bošnjacima njihovo pravo da budu politički narod, a ta politka danas svakog nacionalno osviješćenog Bošnjaka proglašava opasnim nacionalistom, dok sebe predstavljaju kao progresivne snage, demokrate i kozmopolite.  

Jesu li Nijemci, Austrijanci, Amerikanci, Šveđani, jesu li oni ponosni na svoj nacionalni identitet? Naravno da jesu! Zašto tzv. ljevica u BiH samo nama to konstantno negira, pa nam odmah lijepi fašističke, nacističke i ustaške etikete, samo zato što smo ponosni da smo Bošnjaci ili Hrvati ili Srbi u svojoj zemlji?!

Bošnjački narod ne smije dopustiti da ga ista ta ljevica stalno pokušava nacionalno muslimanizirati te ideološki titoizirati. Takva agresivna i neracionlana krajnje nenarodna politička filozofija, koja je u suštini totalitarna, što znači da nije demokratska, već je jednom isprobana od strane najbrojnijeg naroda u bivšoj Jugoslaviji, a svima je dobro poznato kako je ta priča završila!

Princip konstitutivnosti 

Zato oni na sve načine ruše i zbog toga njima smeta jaka bošnjačka koalicija, koja vrlo efikasno gradi dobre i državničke odnose sa legitimnim predstavnicima drugih konstitutivnih naroda, jer su svjesni da njihova neokomunistička filozofija koje se ne žele odreći te doktrina prema kojoj brojniji vladaju nad manje brojnijim, nema mjesta u demokratskoj i evropskoj budućnosti BiH, u kojoj moramo uvažavati i poštivati principe konstitutivnosti i pariteta između tri naroda u našoj zemlji.

Samo uz takvu državničku politiku, čuvanjem jakog bošnjačkog bloka te dobrih bošnjačko–hrvatskih odnosa, kao pretpostavke za unaprijeđenje međuentitetskih odnosa između FBiH i RS, možemo u konačnici dobiti i jaku državnu Vladu.  SBB je svojim ulaskom u vlast dao svoj doprinos u ostvarivanju tih pretpostavki. Stabiliziranjem stanja u većem bh. entitetu, lopta je prebačena onom manjem, a kakvo je tamo stanje, svi smo vidjeli proteklog vikenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.