VIJESTI

Milorad Dodik prijeti biskupu Komarici sudskim progonom

Nakon objave u kojoj je poredio Banju Luku i Bleiburg

Redakcija

19.5.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je danas da se banjolučki biskup Franjo Komarica javno izvini zbog izjave u kojoj je podsjetio na progone i stradanja Hrvata Banja Luke u proteklom ratu usporedivši ih s likvidacijama nedužnih na Bleiburgu, piše Večernji list. 

- Pozivam biskupa da se javno ogradi i izvini zbog te izjave - kazao je Dodik na konferenciji za medije u Banjoj Luci, nastavljajući tako s napadima i pritiscima na biskupa Komaricu započetim otvorenim pismom koje mu je uputio dan ranije.

Dodik je zaprijetio kako će u protivnom prekinuti svaku saradnju s banjolučkim biskupom, a indirektno mu je zaprijetio i sudskim progonom.

- Znam da postoje zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i netolerancije - kazao je Dodik dodajući kako stoga misli da bi biskupova javna isprika bila "najprimjerenija".

Nakon Dodikovog otvorenog pisma biskupu niz optužbi i objeda na Komaricin račun odmah su  uputili Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i oporbena Partija demokratskog progresa (PDP) koji su bajolučlkog biskupa gotovo izjednačili s ustašama i zločinima koje su počinili tijekom Drugog svjetskog rata. Mediji u RS-u a posebice oni bliski Dodiku tokom dana nastavili su kampanju protiv banjolučkog biskupa objavljujući različita saopćenja političkih stranaka i nevladinih udruženja, te uglavnom nepoznatih historičara koji u svojim izjavama i komentarima govore o događajima iz Drugog svjetskog rata, a potpuno prešućuju činjenice o entičkom čišćenju i progonima nesrba s teritorija današnje RS u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Medijskom se linču biskupa Komarice pridružio gradski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Banja Luke uz konstataciju kako to čine "zbog skandaloznog stavljanju znaka jednakosti između sudbine fašističkih bleiburških zločinaca i slobodarskog duha građana Banjaluke i Krajine". Iz udruge pod nazivom "Savez logoraša RS", koja je također bliska Dodikovoj vlasti, od biskupa Komarice su zatražili da podnese ostavku.

"Komarici preporučujemo da što hitnije odstupi s pozicije banjaličkog biskupa jer ovakvim ponašanjem sigurno ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u BiH", navodi se u saopćenju "Saveza logoraša RS". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.