VIJESTI

Počela izgradnja posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice

Spajanje kružnog toka u Briješću sa ulicom Safeta Zajke

Fena

21.5.2016

Radnici građevinskih firmi Euro-Asfalt i ŽGP započeli su izgradnju LOT-a 2c, posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice, koja će kružni tok u Briješću spajati sa ulicom Safeta Zajke.

Izgradnjom ove saobraćajnice, općina Novi Grad dobit će još jedan spoj na koridor 5-C nakon što je izgrađen rondo u Briješću koji je prva veza na koridor.

Vozači iz pravca Boljakovog Potoka preko kružnog toka u Briješću imat će direktnu i bržu vezu sa Stupskom petljom, a dodatno će se rasteretiti i saobraćaj prema i iz Rajlovca.

Izgradnja LOT-2c koštat će nešto više od 9,5 miliona KM, a eksproprijacija zemljišta oko 4,2 miliona KM, te je ukupna vrijednost ovog projekta oko 14 miliona KM.

Dužina LOT-a 2c je oko 1,2 kilometra, a ternutno se izvode radovi na prvoj dionici trase za koju je Općina Novi Grad izdala građevinsku dozvolu.

Radi se o najzahtijevnijem dijelu dionice dužine od oko 750 metara, koja će se graditi od kraja vijadukta Briješće i koja obuhvata objekat mosta (pergole) preko željezničke pruge.

- Izvođač radi na zamjeni temeljnog tla u dubini od jednog metra, zbog loših geomehaničkih karakteristika, gdje se radi otvoreni dio trase u nasipu koji će na pojedinim mjestima biti visok i do šest metara - kazao je koordinator projekta u JP Ceste Federacije BiH, koje je implementator projekta, Mirsad Dizadarević.

Istaknuo je da će vrlo brzo početi izgradnja temelja za pergolu, dodajući da su eksproprijaciju zemljišta za ovaj dio trase uradile Općina Novi Grad i Vlada Kantona Sarajevo.

Planirano je da radovi budu završeni za pet mjeseci, a u međuvremenu se radi na rješevanju preostalih imovinskih odnosa na dijelu na kojem će se graditi spoj sa ulicom Safeta Zajke, gdje je predviđen i kružni tok.

Ovim projektom, koji se finansira sredstvima Evropske investicijske banke i OPEC Fonda, riješit će se pitanje ulaska i izlaska iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Pres-službe Općine Novi Grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.