VIJESTI

HADŽIĆI: Godišnjica pogibije osmorice pripadnika TO

Živote dali za odbranu građana i BiH

R. BALIĆ

24.5.2016

Polaganjem cvijeća, učenjem fatife i jassina danas je u naselju Gradac na području hadžićke općine obilježena 24. godišnjica pogibije osmorice pripadnika Teritorijalne odbrane A BiH. Mehmed Džafić, Ahdin Džafić, Nedžad Džafić, Mevlid Lihovac, Suad Čomor,  Haris Karhimanović,  Salem Selimović i Elvedina  Šehić  poginuli su  od agresorske  granate na današnji dan 1992. godine,  u odbrani brda Ormanj. Među prvim stali  su na branik slobode i živote dali za odbranu BiH.

Njihovi  saborci danas su se prisjetili tih velikih junaka, presudnih bitaka kada se branilo ovo područje i BiH. Time je sprječana  namjera agresora da se nakon Hadžića zauzme područje Pazarića i Hadžića, presječe put za Sarajevo, jedinu kapiju ka glavom  gradu BiH, te spriječe veći masakr nad  građanima ove općine.

Naime,  na samom  početku  agresije  u logore  i druge kazamate smrti  odvedeno je 250 Hadžićana, a čak 88 njih i danas se vode pod rubrikom "nestalih". Samo u jednom dana u logoru kasarne Lukavica na mučki način ubijeno je 46  zatočenika.

O agresiji na području hadžićke općine, zločinima i otporu patriota u patikama, izmeđe ostalih govorio je  Mirsad Telarević, predsjednik Jedinstvene organizacija boraca.

- Ovih osam junaka život su dali za odbranu građana i BiH. Da nije bilo njih  i drugih  velikih heroja zločini bi, posebno na samom početku agresije, bilo još  veći. 11. maja 1992. godine  na zvjesrki način ispred Radničkog doma ubijeno je 14 Hadžićana. Njhova tijela kamionom su odvežena  u kamenolom Krupac, te polili benzionom i zapalili. Veliki zločini učinjeni su u selima Musići, Grivići i drugim naseljima. U pravu su svi oni koji danas govore da je previše boračkih organizacija. Slažem se tim i trebala bi biti jedna ili  eventualno dvije. Tada  bi, vjerujem, rad bio još  efikasniji, naglasio je Telarević.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.