VIJESTI

Ministrica Borovac predvodila delegaciju u posjeti povratnicima u Posavinu

Prva delegacija koja je okupila predstavnike državne, entitetske i lokalne vlasti

Redakcija

14.6.2016

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je u pratnji potpredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića i Ramiza Salkića, ministra za izbjegla i raseljena lica RS Davora Čordaša te predstavnika lokalne vlasti u Derventi i Brodu posjetila povratnike u Posavini.

U naselju Velika kraj Dervente predstavnik povratnika Samir Terzić upoznao je delegaciju sa problemima s kojim se suočavaju ovdašnji mještani naglasivši kako je ključni problem nepostojanje uslova za održivi povratak. Terzić je istaknuo kako iznimno cijeni činjenicu da je riječ o prvoj delegaciji koja je obišla ovaj dio Posavine, a koja je okupila predstavnike državne, entitetske i lokalne vlasti. Tokom posjete porodici Sedike i Alme Kadić istaknuti su dobri međuljudski i sigurnosni uslovi, ali i to da bez obzira na značajna sredstva koja su uložena u obnovu stambenih jedinica u ovom dijelu naše zemlje sam krov nad glavom nije dovoljan za održivi povratak.

Zamjenik načelnika Opštine Derventa Siniša Jeftić i predsjednik Skupštine Opštine Derventa Jozo Barišić su prilikom posjete naselju Velika i samostanu Plehan kao i povratnicima u to područje iskazali spremnost za prisniju saradnju na svim nivoima kako bi se poboljšao standard ne samo povratnika nego i svih građana u ovom dijelu BiH.

Sa njima su se usaglasili i načelnik i predsjednik Opštine Brod Ilija Jovičić i Ivo Mijić naglašavajući činjenicu da u tom smjeru izrazito cijene napore i aktivnosti koje su u proteklih godinu učinjene na planu realizacije Regionalnog stambenog programa.

Sve dok postoji volja i posljednjeg povratnika da se vrati na svoje ognjište, obaveza svih nas je da nađemo načina da mu to i omogućimo. Naš zajednički cilj je da spriječimo odliv mladih ljudi, smanjiti siromaštvo i učiniti lokalne zajednice privlačnim za investitore. Ohrabruje da imamo interes investitora da ulažu, na nama je da stvorimo ambijent kako bi ta ulaganja bila na obostranu korist i zadovoljstvo – navela je ministrica Borovac tokom sastanka u Opštini Brod.

Zaključeno je kako se samo zajedničkim mapiranjem potreba i najugroženijih stanovnika mogu jasno odrediti prioriteti i zahtjevi države prema investitorima, donatorima i fondovima, prije svega IPA fondovima kroz proces evropskih integracija.

Do kraja dana delegacija na čelu sa ministricom Borovac posjetit će naselja Donje i Gornje kolibe gdje je zabilježen značajan povratak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.