VIJESTI

VIŠEGRAD Obilježena godišnjica zločina nad više od 70 civila u Pionirskoj ulici

U protestnoj šetnji i ambasadorica Francuske u BiH

Al. B.

14.6.2016

Učenjem tevhida u Carevoj džamiji i polaganjem buketa cvijeća pored objekta u kojem su proveli svoje posljednje, jezive trenutke, obilježena je 24. godišnjica zločina u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Protestnom šetnjom, kojoj se pridružila i ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi, članovi porodica ubijenih, predstavnici domaćih institucija vlasti, domaćih i međunarodnih udruženja i organizacija, još jedanput su zatražili otkrivanje lokacije na kojoj se nalaze posmrtni ostaci više od 70 žrtava iz ove višegradske žive lomače, od kojih je najmlađa živjela samo dva dana.

Po prvi put na mjestu na kojem je izgubila roditelje, tri sestre, nanu, oko 50 rođaka iz familije Kurspahić iz sela Koritnik, bila je Hasena Džebo. Suze i jecaji pred fotografijama najdražih u prostoriji u kojoj su zatočeni, a koja je potom zapaljena.

– Kad je Crnča pala ja sam pobjegla u Crni vrh. To jutro sam saznala da su mi svi izgorjeli u kući Adema Omeragića. Više za sebe nisam znala. Najviše mi je žao mojih sestara od 23, 20 i 18 godina. Prvi put prilazim ovoj kući jer nemam snage. Izgubila sam volju za životom. Nije malo šestero izgubiti, jer izgubiš pile pa ti je žao, a ne roditelje, sestre i nenu i svu familiju – kroz suze je pričala Hasena.

Predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata" Bakira Hasečić ističe kako se ni 24 godine nakon jednog od najmonstruoznijih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, porodice još uvijek nemaju mezar na kojem mogu proučiti fatihu.

– Tragamo za kostima koje su izmještene i sakrivene. Ima nekih nagovještaja, nadamo se da je proradila svijest poštenih Srba koji više ne mogu da podnesu ono što su gledali, a nisu ruke okrvarili već im je drugi naređivao. Prije dva dana došla sam do informacija o drugoj grobnici, jer čovjek kaže kako više ne može da živi s tim, jer ima noćne more i košmare – kaže Hasečić.

Zbog zločina u Pionirskoj ulici i drugih ratnih zločina Milan Lukić osuđen je na doživotnu kaznu, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine općine Višegrad, Sulje Fejzića, nepoznato je ko su nalogodavci i ostali izvršioci, gdje su kosti ubijenih i zbog čega se one kriju čime se čini novi zločin.

– Naša je obaveza da nikada ne zaboravimo šta nam se desilo na ovim i drugim živim lomačama i da pričamo pokoljenjima o ovom i drugim zločinima – poručio je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.