VIJESTI

JELEČ: Ako bi bolest kvrgava koža stigla u BiH, nastale bi milionske štete

Magistar agronomije i sekretar Udruženja poljoprivrednika KS

Autor:E. MASLO

19.6.2016

Stočna bolest kvrgava koža koja je zahvatila zemlje regije i nanosi velike gubitke uzgajivačima goveda, prijeti i BiH, zbog čega je zabranjen uvoz ovih životinja i njihovih proizvoda iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Grčke, zemalja u kojima bolest hara. 

Ona se lako prenosi putem insekata, ali i direktnog kontakta životinja, tako da postoji velika opasnost da se proširi i na BiH, iako još nisu zabilježeni takvi slučajevi u našoj zemlji. 

Ubijanje stoke

Da bi tako i ostalo, Sead Jeleč, magistar agronomije i sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo, smatra da je neophodno spriječiti uvoz zaraženih životinja.

- No, poznata je činjenica da se preko Drine tradicionalno ilegalno uvozi stoka u BiH. U Srbiji je stoka u poslijeratnom periodu jeftinija nego u BiH i ilegalni šverc preko Drine, kako u čamcima tako i u kamionima, nikada nije iskorijenjen, da bi se, recimo, izbjeglo plaćanje PDV-a. Zbog toga je to veliki izazov za našu graničnu službu, policiju i veterinarsku službu - rekao je Jeleč.

sead-jelec

Jeleč: Veliki izazov za veterinarsku i graničnu službu

U suprotnom, ako bi bolest stigla u BiH, nastala bi nesaglediva šteta, jer bi se zaražena stoka morala ubijati, a također i zbog eventualnih zabrana izvoza životinja i njihovih proizvoda. 

- Štete bi bile sigurno milionske. No, ako bi se brzo ustanovila bolest, onda bi se, brzim reagiranjem, mogao lokalizirati problem, ne bi se širio. Od sposobnosti veterinarske službe i saradnje s farmerima zavisi u kojoj bi mjeri nastala šteta. Zato je neophodno da se konstantno prati razvoj situacije na terenu. Prevencije poput cijepljenja stoke nema, zato je neophodna stroga kontrola zabrane uvoza - rekao je Jeleč.

Moguće poskupljenje

Prokomentirao je i šta za domaću poljoprivredu znači zabrana uvoza mesa iz Srbije i iz drugih zemalja. Kako kaže, za primarnu poljoprivredu nema štete, no posljedice bi mogli osjetiti u klaoničkoj industriji, što bi moglo dovesti do povećanja cijene mesa.

- Naše klaonice kupovale su meso iz Srbije i Rumunije po jeftinijim cijenama, no otvorene su granice ka Zapadu, odakle se uvoze velike količine loših kategorija mesa, zaleđenog i kojem istječe rok trajanja, iz Evropske unije, ali i Južne Amerike. Tako da postoji mogućnost, ali je mala vjerovatnost da će doći do povećanja cijena - smatra Jeleč.

Zastoj izvoza junećeg mesa u Tursku

Jeleč smatra da ova situacija neće povećati domaću proizvodnju prvenstveno jer nismo članica EU tako da nemamo pristup IPA fondovima za razvoj poljoprivrede i, kako kaže, očekivati da bi se nešto moglo povećati u stočarskom kontekstu je iluzija.

- Imamo niske otkupne cijene. Litar mlijeka danas možemo kupiti jeftinije od marke, a farmeri dobiju nekih 40 i nešto feninga. Također, dodatni problem može nastati uvozom za tov junadi iz Rumunije, Srbije. Tu bi moglo doći do zastoja, što bi se moglo odraziti na planove izvoza junećeg mesa u Tursku – rekao je Jeleč. 

  • 160 miliona KM vrijednost uvezenog mesa u BiH u 2015. 

  • 60.000 tona mesa u prosjeku uveze se u BiH na godišnjem nivou

  • 4 miliona kilograma živih goveda uvezeno iz Srbije od početka ove godine u vrijednosti od 14,3 miliona KM

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.