VIJESTI

Izetbegović primio šefove delegacija zemalja članica OSCE-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Fena

20.6.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je šefove delegacija zemalja članica OSCE-a, koji su rezidentni u Beču. On je pozdravio organizaciju ove posjete i značaj koji Njemačka pridaje zapadnom Balkanu tokom predsjedavanja OSCE-om.

- BiH prepoznaje važnu ulogu koju OSCE ima u osiguravanju mira, sigurnosti i stabilnosti, i njena uloga u tome je dobrodošla - rekao je Izetbegović, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Također, dodaje se, zahvalio je na dosadašnjoj pomoći OSCE-a pri donošenju ključnih procesa, kao što su izborni proces i reforma odbrane, naglasivši da misija OSCE-a u BiH ostaje izuzetno važan partner u podsticanju vladavine prava, reforme obrazovanja, sigurnosti i pravosuđa.

Naglasio je da regionalna saradnja i dobri međususjedski odnosi ostaju glavni prioritet vanjske politike BiH.

Šefovi delegacija zemalja članica OSCE-a interesirali su se za napredak reformskog puta BiH i kako na tome putu može da pomogne jedna od najvećih OSCE-ovih misija, kao što je ova u BiH. Istakli su snažnu podršku OSCE-a na EU i evroatlantskom putu BiH.

Sastanku je uime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića prisustvovao savjetnik Zoran Đerić, a uime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnik Igor Planinić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.