VIJESTI

Ambasadori Stalnog vijeća OSCE-a posjetili skladište municije i minsko-eksplozivnih sredstava OS BiH "Krupa" Hadžići

Gosti zadovoljni viđenim

Redakcija

21.6.2016

Zamjenici ministra odbrane Boris Jerinić i Sead Jusić predvodili su delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koja je sa delegacijom ambasadora Stalnog vijeća OSCE danas posjetila skladište municije OS BiH “Krupa” i prisustvovala prezentaciji dosadašnjih rezultata Projekta SECUP BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Delegaciju ambasadora činilo je više od 20 ambasadora država učesnica Stalnog vijeća OSCE-a, među kojima se nalazio i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore, te ambasadori država-donatora Projekta SECUP. 

2saop

Detalji sa današnje posjete

Nakon uvodnih obraćanja zamjenika ministra odbrane Borisa Jerinića i komandanta KP OS BiH generalmajora Huseina Tursunovića, delegaciji ambasadora su predočeni dosadašnji rezultati uređenja skladišta na lokaciji “Krupa” Hadžići, koji se realizuje u skladu sa Projektom SECUP BiH.

Tokom informativnog brifinga, koji je za visoke goste prezentirao pukovnik Nebojša Bošnjak, ambasadori OSCE-a su imali priliku da se upoznaju sa unaprijeđenjem infrastrukture u skladištu "Krupa“, prije svega u segmentu video nadzora i sigurnosnih kamera, radovima na adaptaciji objekata za skladištenje, zaštitne ograde i dr., sa čime su prisutni gosti izrazili svoje zadovoljstvo.

3saop

Detalji sa današnje posjete

Zamjenici ministra odbrane Sead Jusić i Boris Jerinić su izrazili zahvalnost visokoj delegaciji na posjeti, uz očekivanje da će se saradnja Misije OSCE sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH nastaviti i u narednom periodu.

Cilj projekta SECUP (Security Upgrade) je povećanje sigurnosnih standarda po pitanju skladištenja i čuvanja naoružanja i MiMES-a na četiri perspektivna skladišta OS BiH (“Krupa” Hadžići, “Kula” Mrkonjić grad, “TBT” Visoko i “Rabić” Derventa”), unaprijeđenje infrastrukture u skladištima za municiju i naoružanje, te poboljšanje standarda fizičke sigurnosti i upravljanje zalihama. Budžet projekta iznost oko 1,505 miliona EUR, a sredstva su osigurana donatorskim sredstvima vlada Švajcarske, Norveške, Njemačke, Turske, Danske, Češke, Lihtenštajna i Velike Britanije. Sâm projekat je započet 1. novembra 2013. godine, a planiran je da završi krajem 2016. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.