VIJESTI

Milorad Dodik ponovo osporio bosanski jezik

Predsjednik Republike Srpske

Fena

24.6.2016

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je ponovo osporio postojanje bosanskog jezika.

-Ako neko hoće da se nešto zove bosanski, onda u to moraju da budu uključeni svi u Bosni o tome. Mi ne pretendujemo da imamo bilo koje obilježje bosansko u bilo čemu što je u RS-u. Ali isto tako ne možemo da prihvatimo da nam neko nametne bilo šta, pa i jezik, naveo je Dodik.

Komentirajući konferenciju o temi "Milenij opstojnosti bosanskog jezika“, koja je održana danas u Banjoj Luci, u organizaciji Kabineta potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, on je u izjavi novinarima upitao "kakav milenijum“, te dodao da je to „laž“.

-Možete da izmišljate stvari, ali sigurno da dokažate tu neku vrstu priče. Da je milenijum ne bi bilo spora - ustvrdio je Dodik.

Potpredsjednik bh.entiteta RS-a Ramiz Salkić  je rekao da je borba za jezik, borba svih Bošnjaka u tom entitetu, za sticanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve građane u skladu s ustavom, što je preduvjet za mir, stabilnost i bolji život u budućnosti.

Ponovivši da je u tom entitetu na sceni višemjesečno negiranje bosanskog jezika, Salkić je kazao da je „nemoguće  negirati bosanski jezik u RS-u, jer su se Bošnjaci, ali i drugi građani na ovom prostoru na prethodna dva popisa izjasnili da govore taj jezik“.

Uoči konferencije o temi „Milenij opstojnosti bosanskog jezika“, Salkić je rekao da je ovaj skup odgovor na diskriminaciju i segregaciju i negiranje bosanskog jezika u RS-u ne samo u obrazovnom procesu već u cjelokupnom javnom govoru.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.