VIJESTI

TREBINJE Seruma protiv ujeda zmija ima dovoljno

Ove godine nije bilo ujeda

P.M.

24.6.2016

Ljetni mjeseci su vrijeme kada svi više boravimo na otvorenom i u prirodi, a nerijetko se desi da nakon takvog boravka zaradimo krpelja.

Dr. Saše Borjan načelnik Hitne medicinske pomoći Trebinje kaže da je prilikom boravka u prirodi potreban oprez, jer se veoma često dešava da se u travi za tijelo čovjeka zakači krpelj, a ni ujedi insekata i gmizavaca nisu isključeni.

- Imamo veliki broj pacijenata koji se svake godine javljaju zbog ujeda krpelja. I ove godine već smo imali nekoliko slučajeva ujeda krpelja. Poslije svakog boravka u prirodi, odnosno prolaska kroz travu, potrebno je pregledati tijelo, jer se često dešava da se zakači krpelj, na one dijelove tijela koji nisu vidljivi. Naročito je potrebno pregledati kosu kod djece. Ako se ipak desi da se krpelj zakačio svakako se preporučuje da se krpelj ne maže raznim kremama, jer će to samo izazvati njegovo povraćanje, odnosno izbacivanje potencijalno opasnog infektivnog sadržaja. Građanima savjetujem da sami ne skidaju krpelja, nego da se obrate najbližoj medicinskoj ustanovi, jer se krpelj može odstraniti jedino mehaničkim putem - pincetom sa kojoj se zahvati cijeli krpelj sa glavom i tijelom i odvrće suprotno smjeru kazaljke na satu. Narvno poslije svakog skinutog krpelja potrebno je uključiti antibiotsku terapiju, preventive radi, jer ne znamo je li on bio infektivan ili nije, istakao je dr. Borjan.

Dodao je da je u proteklim danima bilo i nekoliko slučajeva ujeda insekata odnosno komaraca sa pojačanim crvenilom na mjestu ujeda, gdje je  preporuka da se mjesto ubota tretira  antihistaminskim kremama

dr-borjan

Borja: Veliki broj pacijenata zbog ujeda krpelja

- Što se tiče ujeda osa i pčela, potrebna je jača - agresivnija terapija, pa se ovim pacijentima savjetuje dolazak u njbližu zdrastvenu ustanovu. Prije nekoliko dana imali smo čovjeka koji je imao sigurno više od stotinu ujeda pčela, pošto mu se izvrnula košnica. On je bio u jako teškom stanju i životno ugrožen, ali srećom uspjeli smo da to saniramo, naveo je dr. Borjan.

Dr. Borjan je istakao da ni ove kao ni predhodne godine na sreću nije bilo ujeda zmija, iako ih je predhodnih godina bilo nekoliko.

- Preporuka kod ujeda zmije je da se  na dva centimetar iznad rane dvije tačkice od ujeda, napravi podveska bilo čime, što se trenutno nađe pri ruci (kaiš, pertla, komad zavoja, marama...) , kako bi se spriječilo širenje zmijskog otrova. Zatim svakih 4-5 minuta, prilikom transporta tog pacijenta podveska pomalo popušta da ne bi došlo do gangrene. Ono što bi svakako rebalo izbjegavati je da se isisava taj otrov, jer se on zadržava u plombama zuba i može dovesti do intoksikacije čovjeka koji to radi a takođe izbjegavati i rasjecanje rane između dvije tačke, jer se tada otrov brže apsorbuje. Takođe bi trebalo da se pokuša podići ruka ili noga iznad nivoa srca i pokušati da pacijen bude što manje aktivan (da miruje) te sačekati dolazak Hitne pomoći, odnosno transportovati ga do nabliže zdrastvene ustanove, gdje će biti adekvatno zbrinut, zaključio je dr Borjan i dodao da u trebinjskoj Hitnoj pomoći ima dovoljno seruma protiv zmijskog ujeda.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.