VIJESTI

VIŠEGRAD Sutra obilježavanje 24. godišnjice "žive lomače Bikavac"

Prisjećanje na zločine nad bošnjačkim civilima

Fena

26.6.2016

Obilježavanje 24. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima na Bikavcu u Višegradu, kada je na taj dan 1992. godine više od 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Mehe Aljića u naselju Bikavac i spaljeno, bit će upriličeno u ponedjeljak.

Jedina preživjela je Zehra Turjačanin.

Obilježavanju zločina sutra će, između ostalih, prisustvovati članovi porodica živo spaljenih i članovi Udruženja "Žena-žrtva rata".

- Prvo će u Carevoj džamiji u Višegradu biti proučen tevhid. Nakon toga krenut ćemo prema Bikavcu s transparetnima i porukama da se ovako nešto - živa lomača nikome ne ponovi kao što je u Višegradu. Na stratišu, ispred kuće Mehe Aljića odat ćemo počast živo zapaljenim sugrađanima, položiti cvijeće i proučiti dove i Fatihu - kazala je Feni predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.

Istakla je da "transparentima i mirnom šetnjom žele poslati poruku sugrađanima, da im proradi savjest da kažu gdje su kosti s ovog stratišta".

Hasečić je naglasila da se godišnjica ovog zločina obilježava svake godine, s tim da je ove godine kuća Mehe Aljića - živa lomača Bikavac dobila krov.

Obnova kuće je počela i stavljen je krov, kazala je Hasečić dodavši kako su "dokazi o zločinu uništeni, te da su pronađene samo dvije kosti koje svjedoče o stravičnom zločinu".

Kazala je da je "žalosno i tužno da do danas članovi porodica nikada nisu pronašli kosti svojih najrođenih da bi ih dostojanstveno ukopali, došli na mezar i proučili Fatihu".

Pozvala  je političare i međunarodnu zajednicu da dođu u ponedjeljak na obilježavanje ove tužne godišnjice ovog gnusnog zločina te da porodicama živo spaljenih pomognu da bi pronašli kosti svojih najmilijih.

- Poručila bih političarima, koje smo mi birali da se bore za sve građane BiH, da pomognu da pronađemo posmrtne ostatke svih građana BiH pa i Višegrada-grada živih lomača. Nadam se da će nas čuti oni koji trebaju i moraju čuti naš glas- kazala je Hasečić.

Bh. političarima je poručila da "ne šalju cvijeće i vijence po svojim savjetnicima i suradnicima, već da sami dođu i posjete stratiše - živa lomača Bikavac".

- Ne trebaju nama cvijeća s imenima onih koji nikada nisu došli na teren da pogledaju u lice preživjelim žrtvama i članovima porodica. Političari bi trebali doći da vide kuda je naša Zehra Turjačanin, zapaljena, uspjela kroz prozor kupatila iskočiti i preživjeti. Da nje nije bilo ne bi se znalo ni ko su počinioci, ni ko su naredbodavaoci ovog zločina - kazala je Hasečić.

Živa lomača Bikavac je druga živa lomača u Višegradu. Prva živa lomača se desila 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici u Višegradu. Tada je također više od 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Sumbule Zebe (kćerke Adema Omeragića), a kuća je potom zapaljena. Najmlađa žrtva imala je samo dva dana.

Za zločin "živa lomača" pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Po evidenciji Udruženja "Žena-žrtva rata" u Višegradu je više od 10 živih lomača, kuća u kojima su masovno spaljivani bošnjački civili. U tim kućama broj spaljivanih žrtava kreće se od jedne do 70, kažu u Udruženju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.