VIJESTI

Postavka ''Srebrenički inferno'' u gradskom parku u Istanbulu

Nastavljena serija izožbi

Fena

13.7.2016

Nastavljajući seriju izložbi u Istanbulu, Arhiv Federacije BiH priredio je u gradskom parku općine Pendik postavku ''Srebrenički inferno'' u kojoj su građani izašli s transparentima podrške stanovnicima Srebrenice.

Tražili su da "prestane iživljavanje nad Bošnjacima i nepotrebno iscrpljivanje BiH koje oduzima snagu na njenom putu prema evropskim integracijama", saopćeno je iz Arhiva FBiH.

Tim povodom, direktor Arhiva Adamir Jerković, u općini Bajrampaša, govorio je o događajima u Srebrenici i aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH.

Rekao je da su zločinci pretrpjeli ''kolateralnu štetu''.

- Nalaze se po zatvorima, izdržavaju vremenske kazne, a u očima svog naroda postali su heroji koji su se žrtvovali za jedan viši cilj, a to su etnički očišćeni prostor u BiH, pa danas imate situaciju da je cijela istočna Bosna, koja je dojučer bila naseljena Bošnjacima, ostala bez tog konstitutivnog naroda - naveo je Jerković.

Projekt, po njegovom mišljenju, podržavaju vlasti u Republici Srpskoj jer se ne suprotstavljaju nacionalizmu.

- Mi u BiH ponovno smo izloženi napadima istih neprijatelja, koji sada drugim metodama pokušavaju uraditi ono što u im prošlosti nije pošlo za rukom - rekao je Jerković.

Jerković se susreo s političkim aktivom mladih AK partije grada Istanbula, saopćila je Pres-služba Arhiva FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.