VIJESTI

NOVO OLUJNO NEVRIJEME: U Sarajevu pada jaka kiša, praćena vjetrom i grmljavinom

FHMZ izdao žuti meteoalarm

Autor:Mi. K.

1.8.2016

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine nakon sunčanog jutra uslijedilo je naoblačenje, praćeno pljuskovima i grmljavinom.

Izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno jačim udarima vjetra, intenzivnijim padavinama, lokalno i gradom, zahvatilo je veći dio Bosne.

Zbog pojačane grmljavine danas na prostoru cijele BiH Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje.

upozorenje

Upozorenje za potencijalno opasne vremenske prilike važi za područje Banja Luke, Livna, Višegrada, Bihaća, Mostara, Trebinja, Foču, Prijedor i Tuzlu.

Za Sarajevo je također na snazi žuti meteoalarm zbog grmljavine kao i alarm zbog udara vjetrova (od 40 do 50 kilometara na sat).

Na jugu Hercegovine, uglavnom, bez padavina. Vjetar u Bosni, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, umjeren do pojačan, južni i jugozapadni.

Dnevne temperature od 26 do 31, na jugu od 30 do 35 stepeni. 

 

- U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da će avgust mjesec biti nešto topliji od uobičajenog za jedan do dva stepena, dok će na krajnjem jugu zemlje taj period biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti. Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda - navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.

Zbog nestabilnih vremenskih prilika i lokalnih padavina, vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena uslovima na putu.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, posebno upozorene na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.