VIJESTI

DŽAFEROVIĆ: PIC treba ukinuti odluku o referendumu u RS-u

Uoči sastanka Vijeća za implementaciju mira

Fena

29.8.2016

Vijeće za implementaciju mira (PIC) na nivou ambasadora zemalja članica trebalo bi zasjedati 30. avgusta, i raspravljati o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske, kazao je medijima ranije visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić (Stranka demokratske akcije - SDA) smatra da svi podjednako imaju obavezu da se naspram ovog pitanja ponašaju,  s obzirom  na to koliko cjelokupna situacija proizvodi tenzija u BiH.

Mišljenja je da bi PIC, odnosno međunarodna zajednica trebali na neki način spriječiti dalju eskalaciju tenzija i donijeti odluku koja je jedino moguća, a to je, kaže Softić, stavljanje van snage odluke o referendumu.

Dodao je da su zemlje koje su na neki način učestvovale u uspostavljanju mira u BiH, referendum označile kao antidejtonski čin zbog čega on ne vidi razloge da to bude drugačije.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šefik Džaferović ističe da je jedina moguća i logična odluka PIC-a da ukine odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu koji je zakazan za 25. septembar.

- Visoki predstavnik je dio ustavnopravnog sistema BiH i on treba da reagira u situacijama kada je povrijeđen Ustav BiH, Dejtonski mirovni sporazum. Oni koji tvrde da bi ukidanje Odluke NSRS-a bilo nedemokratsko zalažu se za anarhiju jer ne može biti nedemokratski ne poštivati odluke Ustavnog suda koje su konačne i obavezujuće - zaključak je Džaferovića.

Delegat Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kaže da od sutrašnje sjednice PIC-a ne očekuje ništa posebno, smatrajući da nakon sjednice neće biti nikakvih novih iznenađenja.

- Treba imati isuviše hrabrosti da se zabrani jedan referendum, onda je to definitivno atak na demokratiju u svakoj zemlji. Referendum je savjetodavna izjava građana šta oni misle o određenom pitanu - kazao je Nović.

Sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) trebao je biti održan 23. avgusta, ali je sjednica odgođena zbog dodatnih konsultacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.