VIJESTI

Direktor Ureda za veterinarstvo ucjenom želi dobiti novi mandat!?

Šta se krije iza zabrane izvoza mesa s Tuzlanskog aerodroma

A. HADŽIĆ

5.9.2016

Odgovorni na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) uskoro bi mogli dobiti jasan odgovor na pitanje šta su razlozi zbog kojih je Ured za veterinarstvo BiH obavijestio aviokompaniju "Turkish Airlines Cargo" da od 15. septembra taj ured neće biti u mogućnosti vršiti inspekcijski nadzor namirnica životinjskog porijekla, tačnije mesa koje se za potrebe turskog tržišta otprema sa MAT-a. 

Prekid izvoza značio bi milionske štete za izvoznike i aviosaobraćaj te gubitak tržišta na koje se BiH počela probijati.  

Tehnički uvjeti

Prema riječima Envera Jukanovića, izvršnog direktora MAT-a, za odluku Ureda za veterinarstvo i pismo upućeno turskom prijevozniku odgovorni u Vijeću ministara, kao i  Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u čijoj je nadležnosti i Ured, saznali su tek nakon što ih je o tome obavijestila Vlada TK.

bego-gutic

Gutić: Poslali smo pismo 

- Mi smo u stalnom kontaktu s nadležnima i u Vladi TK i u Vijeću ministara. Ako Ured, kako to u svom pismu navodi njegov direktor Ljubomir Kalaba, kontrolu obustavlja  zbog „tehničkih uslova“, odnosno nepostojanja  dovoljnog broja inspektora, to nije nerješiv problem. Mislim da su posrijedi  opstrukcije pojedinaca iz Ureda za veterinarstvo, koje se, kada je u pitanju izvoz mesa s našeg  aerodroma, vrše još od podnošenja našeg zahtjeva  za ovu djelatnost –  pojašnjava Jukanović. 

aerodrom-tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla: Ugrožen kargo saobraćaj

Prema tvrdnjama izvora „Dnevnog avaza“ bliskih Uredu za veterinarstvo, kao  i Vijeću ministara BiH, motivi za odluku direktora Ureda i pismo  koje je uputio turskom prijevozniku potpuno su druge prirode. 

- Datum prestanka inspekcijskog nadzora namirnica animalnog porijekla  koje se izvoze s Aerodroma Tuzla, 15. septembar, koincidira s datumom isteka mandata direktora Kalabe. Posrijedi je njegova trgovina za još jedan mandat - kaže naš izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti. 

Prekid opstrukcija

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić u izjavi za naš list ističe da je konačno vrijeme da prestanu opstrukcije.

- Uputio sam pismo Vijeću ministara i imam obećanja da će ove sedmice biti održan sastanak. Vidim vrlo korektne reakcije ministra Mirka Šarovića i ne sumnjam da ćemo taj problem riješiti, ali vrijeme je da se riješe i neke druge stvari kada je u pitanju rad Ureda za veterinarstvo BiH. Javnost mora znati da u tom uredu nema ko da štiti interese niti Federacije niti njenih kantona, jer su tamo svi vodeći kadrovi iz RS – navodi Gutić. 

Poštuju sve standarde

Hoće li Kalaba svojom odlukom o prestanku inspekcijskog nadzora namirnica životinjskog porijekla koje se u Tursku izvoze s Aerodroma Tuzla, uspjeti istrgovati još jedan mandat na čelu Ureda, ovisi o ozbiljnosti političkih predstavnika i Bošnjaka i Hrvata u državnim institucijama. S Aerodroma Tuzla poručuju da ispunjavaju sve moguće međunarodne standarde za izvoz namirnica životinjskog porijekla i traže odgovornost onih koji mimo zakona pokušavaju opstruirati rad ovog aerodroma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.