VIJESTI

Srđan Puhalo za Avaz.ba: Referendum o Danu RS je besmislen jer unaprijed znamo odgovor

Politički analitičar iz Banja Luke

A. TIRO

16.9.2016

Pojedini domaći političari nemaju odgovor na vrlo jednostavna pitanja, koja su vrlo važna, kao što je posao, plate, školstvo, zdravstvo, kako zaustaviti odlazak ljudi iz Bosne i Hercegovine. I upravo stvari poput referenduma, treći entitet, ukidanje RS su odlične za skretanje pažnje sa egzistencijalnih stvari - kazao je Srđan Puhalo, politički analitičar i psiholog iz Banja Luke za Avaz.ba.

Skretanje pažnje

O najavljenom referendumu o Danu RS koji bi se trebao održati 25. septembra naš sagovornik je rekao da je on samo skretanje pažnje sa pravih stvari koje muče obične ljude.

- Ovakve stvari su odlične za spinovanje javnosti i etničku homogenizaciju Srba, Hrvata i Bošnjaka sa jedne strane, a s druge da se pokaže ko je taj koji je najveći zaštitnik etničkih grupa u BiH i da se izazove strah i zebnja - kazao je Puhalo.

Puhalo je istakao da niko ne priča o putevima, nasipima, šta će se desiti ako se dogodi zemljotres, a to su zapravo krucijalne stvari o kojima treba pričati. Naglasio je da održavanje referenduma o Danu RS ovisi o samo jednom čovjeku, a on je Milorad Dodik.

- Moja je teza vrlo jednostavna. I ako se desi, odnosno ne desi referendum, Dodik je gubitnik. Ako se desi, onda je to jasna poruka da međunarodna zajednica prosto nema više partnera u njemu, odnosno sagovornika. A ako se ne desi referendum, onda će naići na bijes građana RS. Uopšte nije važno šta će se desiti, jer je taj referendum besmislen iz razloga što unaprijed znamo odgovor, jer imamo političke elite i građane koji imaju konsenzus oko tog 9. januara i postavlja se pitanje čemu referendum oko nečeg kad se već zna odgovor - kazao je Puhalo.

Problem sa imidžom

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Banjoj Luci gdje su se sastali Mladen Ivanić i Dragan Čavić, član Predsjedništva BiH je naglasio da, ukoliko Ustavni sud BiH odbije prigovor iz RS, očekuje neviđeno pogoršanje prilika. Naš sagovornik je rekao kako to konkretno ništa ne znači.

- U prevodu znači da imate 15 dana do izbora i da u RS ako mislite da budete ozbiljan igrač, onda morate biti i Srbin. Sada u ovih 15 dana prosto i opozicija i pozicija trude se da budu što veći Srbi, jer realno opozicija ima taj problem sa tim imidžom, jer vlast u RS njih konstantno prikazuje kao izdajnike. Upravo te izjave Ivanića idu u tom pravcu da se pokaže da opozicija ništa nije manje patriotska nego vlast - kazao je Puhalo.

Ništa se neće promijeniti 26. septembra

Za kraj razgovora Puhalo je rekao da se apsolutno ništa neće promijeniti 26. septembra.

- Ništa se neće desiti, ali ako se desi referendum, mislim dugoročno da će partije na vlasti u RS-u imati posljedice. Ne znam kakve će posljedice imati RS, ali političke elite će sigurno imati posljedice, to im je negdje rečeno, samo je pitanje koliko su to ozbiljno shvatili. Poslije 26. septembra imat ćemo konsenzus srpskog naroda oko jednog pitanja koje je njima važno, a oko kojeg niko nije imao dilemu, a upravo sve to je bilo u funkciju lokalnih izbora. Nije poenta šta će biti 26. septembra ove godine, već je pitanje koliko će nas biti 26. septembra naredne godine, koliko će nas biti, da li ćemo živjeti bolje, da li će biti veće plate, da li će biti posla, da li ćemo imati investicija koje su vrijedne pomena. E to je ono što bi se građani Bosne i Hercegovine trebali dobro zapitati - kazao je Puhalo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.