VIJESTI

Njemački penjač za "Avaz": Kanjon Tijesno prelazio sam bez straha i uz pjesmu

Avanturista Julian Mittermaier

E. HALIMIĆ

21.9.2016

Uopće me nije bilo strah dok sam prelazio kanjon Tijesno. Po užetu sam hodao uz pjesmu, jer volim pjevušiti dok stojim usred ničega, kazao je za „Avaz“ njemački sportski penjač Julijan Mitermajer (Julian Mittermaier), koji je u nedjelju na visini od 400 metara na najlonskom užetu u oba pravca prešao 430 metara širok kanjon rijeke Vrbas. 

Ovaj poduhvat izveden je u sklopu festivala „Drill and Chill Climbing and Highlining“, koji je održan u BiH od 8. do 18. septembra.  

Riječi prijatelja 

 - Prije oko mjesec jedan moj prijatelj koji je i ranije učestvovao na festivalima poput ovoga pričao mi je o potencijalima koje pruža kanjon Tijesno u Bosni i Hercegovini – rekao nam je Mitermajer.   

Iako ga je sve što je čuo mamilo da dođe i prijeđe kanjon, nije bio siguran da će uspjeti dopremiti toliko opreme u BiH kako bi prelazak učinili mogućim. 
    
- Cilj mog prelaska preko kanjona Tijesno uopće nije bio da postavim svjetski rekord, već sam se na to odlučio zato što mi se na prvi pogled dopalo to mjesto, kao i sama činjenica da postoji mogućnost da baš tu razvučemo uže - govori Mitermajer.   

julijan-mitermajer

Mittermaier: BiH ima veliki potencijal

Ističe da nakon pet godina bavljenja ovim sportom više nema straha kada se upusti u ovakve poduhvate. 

- Nisam se plašio dok sam stajao na užetu širine nekoliko centimetara na visini od 400 metara. Bio sam uvjeren da je uže razvučeno dobro i da je sve sigurno, koliko može biti. Prvo i osnovno pravilo ovog sporta jeste da morate ostati smireni, koliko god to nemoguće zvučalo kada ste u takvim situacijama – naglašava Mitermajer.  

Održati ravnotežu 

Kaže da je osjećaj kada se nađe na toj visini zaista nevjerovatan i teško ga je opisati riječima.  

- Stojite u sredini ničega i samo pokušavate održati ravnotežu, i fizičku, ali i mentalno, pa mogu reći da su ovakvi poduhavti na neki način i meditacija – ispričao je ovaj sportski penjač. 

On se ovim sportom počeo baviti prije šest godina, a kako kaže, s obzirom na to da je odrastao u blizini planina, njegova ljubav prema njima je jasna. 

- Oduševljen sam prirodom koju sam vidio u BiH i definitivno ću se ovdje vratiti. U BiH sam sreo dobre i opuštene ljude koji su u lijepoj atmosferi napravili nekoliko kvalitetnih penjačkih staza koje će se koristiti za razvoj ovog sporta. Smatram da BiH ima ogroman potencijal za razvoj, a ja sam vidio tek djelić – zaključio je Mitermajer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.